Svenska
Blog

Svårigheter med nedladdat

Skrivet av Jonas den 1 mars 2010 kl 14:06

Att nedladdade spel är här för att stanna råder det väl knappast något tvivel om. Snarast lär det väl öka den närmaste tiden, trots att samlarutgåvor och liknande frodas som aldrig förr. Många, inklusive mig, tror nog att till nästa generation kommer alla spel erbjudas nedladdningsbart från dag ett. Kanske kommer rent av många spel som inte känns sådär väldigt kommersiellt gångbara att enbart erbjudas för nedladdning.

Det finns dock några frågetecken kring nedladdningsbara spel, och det är ganska stora sådana, som måste lösas innan spelbranschen kommer att våga skifta till helt nedladdningsbart.

- - -

• Spelbranschen behöver casual-spelarna och tar man bort spelen från skyltfönstren kommer det för många krävas att man tar sin konsol, kopplar upp sig och surfar till onlinebutiken för att kolla vad som finns tillgängligt i spelväg. Hur många av de äldre nyblivna spelarna som börjat spela efter att ha skaffat sig en Wii tror ni skulle fixa det?

• Tar man bort spelen från spelbutikerna kommer spelen inte synas på samma sätt som idag. Spel kommer inte ha samma synliga plats i vardagen, och syns man inte så finns man inte. Det riskerar alltså att krympa branschen rejält.

• Idag köper de flesta sina spel från renodlade spelbutiker som Game eller Gamestop. De må vara någon krona dyrare men backar oftast upp det med kompetens och sortiment samt ligger bäst till mitt i stan. Flera butiker vägrade sälja PSP Go när den kom, just för att spelen skulle laddas ned. Tror ni Microsoft eller Sony med det bräckliga facit de haft denna generation skulle våga riskera att släppa nya konsoler med enbart nedladdningsbara spel och därmed riskera att bli utsparkade från de butikskedjor som lever av att sälja spel...

- - -

Sanningen är att idag är det inte möjligt att helt skifta till nedladdningsbara spel. Det skulle helt enkelt inte gå, samtidigt som jag har mycket svårt att tro att vi kommer köpa stora DVD-fodral till våra titlar även år 2020.

Svårigheter med nedladdat

Collectors Edition av Forza Motorsport 3. Kanske är samlarutgåvor som denna dock ett minne blott om spel enbart blir nedladdningsbara i framtiden?

HQ