Svenska
Blog

Capcom outsourcar

Skrivet av Jonas den 13 april 2010 kl 14:30

Capcom har under en längre tid pysslat med så kallad outsourcing och låtit andra studios göra deras spel. Det blir oftast billigare än att göra det själv, både på lång och kort sikt. Bland annat gjorde som bekant svenska Grin Bionic Commando medan kanadensiska Blue Castle pysslar med Dead Rising 2. Inte ens Street Fighter IV snickrade man ihop själv, utan tog hjälp av japanska Dimps.

Det här är alltså inget nytt och kikar man framåt ser det inte ut att bli några förändringar på den fronten. Tvärtom kom idag nyheten att det blir Ninja Theory (Heavenly Sword-folket) som ska få göra nästa Devil May Cry, vilket man får förmoda ska heta Devil May Cry 5. Heavenly Sword hade helt klart sina brister, men var ändå ett habilt actionspel med mycket bra idéer.

Med rätt styrning från Capcom tror jag absolut att Ninja Theory kan vara ett riktigt bra val för ändamålet. Jag älskade varenda sekund av Devil May Cry 4, som dock i allt väsentligt kändes som en HD-version av Playstation 2-spelen. Med en annan utvecklare från en annan världsdel kanske de nödvändiga idéerna för en riktig nystart för serien kan vara ett faktum.

Capcom var inte alls nöjda med outsourcingen av Bionic Commando. Utvecklingen gick knaggligt, förseningarna var många och kvaliteten sådär. Något som ledde till att man förra året antog en ny policy för denna typ av affärer. Tanken är att Capcom själva ska ansvara för nya spelserier, och även själv starta upp gamla klassiska på nytt.

Därefter ska man kunna lägga ut spelserierna på andra utvecklare och låta dem förvalta arvet. En lösning som känns spännande. Trots allt känns det ju lite trist att en av världens bästa utvecklare inte gör allting själv, men samtidigt roligt eftersom det kommer betyda många nya fräscha idéer. I slutändan innebär det ju även kraftigt utökade resurser för Capcom och därmed förmodligen fler spel från dem, vilket jag ju inte heller säger nej till...

Capcom outsourcar

Ninja Theory ryktas ska få göra Devil May Cry 5. Något som faktiskt känns som en riktigt bra idé.

HQ