Svenska
Blog

Nog är det lite ironiskt

Skrivet av Jonas den 21 april 2010 kl 16:36

Nintendo har aldrig någonsin tappat greppet om den bärbara marknaden. Från det att de släppte Game Boy 1989 har de haft läget under kontroll, trots att de utmanats av Atari (som då var extremt stora), Sega och Sony. Ja, samt såklart ett antal mindre format. De har aldrig heller någonsin varit i tekniskt framkant.

Tvärtom förvånades alla över att Game Boy var helt svart/vit och utan bakgrundsbelysning när den kom. Jag minns att dåvarande Nintendo-klubbladet (på den tiden när det fortfarande kändes som en personlig klubb) skrev att även de trodde den skulle ersättas av en färgversion ganska snart.

Så blev det inte, och när färg väl kom nästan 10 år senare var det redan 1998. Alltså samma år som Dreamcast släpptes. Då hade Game Boy fortfarande inte ens samma prestanda som NES. 2001 kom som bekant Game Boy Advace, ungefär jämförbar med Super Nintendo. Ett år då Microsoft släppte Xbox.

Genom åren har Nintendo förändrat sina enheter till dem bättre. De har blivit mindre och smidigare, fler funktioner har lagts till och liknande. Och det är det som är lite kul. För strax efter att Nintendo DS lanserats, släppte Nintendo Game Boy Advance Micro. En ursnygg pytteversion av Game Boy Advance i äkta fickformat.

Något som aldrig blev något riktig superhit, men cool var den.

Med den i åtanke känns det lite ironiskt att läsa dagens nyhet om att nya Nintendo 3DS kanske kommer i år. Alltså samma år som Nintendo gjort tvärtemot under Game Boy Advance-eran, nämligen släppt en gigantisk version av Nintendo DS. XL istället för Micro, alltså. Och inte heller den verkar spontant bli någon riktig hit.

Kort sagt avrundas den här generationen ganska exakt som den förra för Nintendo, men istället för att prova med något minimalistiskt kör man på med det största man någonsin skapat. Nog är det lite ironiskt alltid...

Nog är det lite ironiskt

Game Boy Micro var sorgligt underskattad och en av de snyggaste spelenheterna jag vet. Även Nintendo DSi XL rockar, men på ett annat sätt...

HQ