Svenska
Blog

Kompletterar varandra fint

Skrivet av Jonas den 7 maj 2010 kl 02:25

Egentligen tycker jag att Playstation 3 och Xbox 360 verkligen är utbytbara. 95% av spelen som släpps till konsolerna är samma, de ser snarlika ut grafiskt och har online-tjänster som får det viktigaste gjort. Sedan finns lite sidolullull som Blu-ray och wifi till Playstation 3 samt bättre online-stöd till Xbox 360.

Kikar man på de exklusiva spelen finns Killzone, Resistance och Infamous till ett format, medan Gears of War, Halo och Crackdown finns till det andra. Det ena formatet har Gran Turismo och Heavy Rain, det andra Forza Motorsport och Alan Wake. Sedan finns tredjepartsexklusiviteter som Metal Gear Solid 4 till det ena och Splinter Cell: Conviction till det andra.

Likheterna är helt klart större än skillnaderna och det hetaste som hänt den senaste tiden är att det ena formatet krympte fysiskt i höstas, vilket det andra förväntas göra i sommar. Och kollar vi framåt är det hetaste på väg till det ena formatet ett tillbehör som möjliggör rörelsekänsligt spelande (med båda händerna), medan det andra har på gång ett tillbehör som möjliggör rörelsekänsligt spelande (med båda händerna).

Ändå finns det en sak som mer än något annat fäller avgörandet när jag väljer vilken konsol jag ska skaffa ett spel till och som gör att jag tycker de båda formaten, trots alla likheter, kompletterar varandra riktigt bra. Jag talar om handkontrollerna. Knapparna och styrkorset till Dual Shock 3 är nämligen klart bättre än de till Xbox 360, som dock i sin tur har klart bättre analogspakar och triggers.

Något som resulterat i att jag oftast spelar fighting till Playstation 3, gärna tvådimensionella retrospel och praktiskt taget alla varianter på arkadspel. Detta medan Xbox 360 mest används till förstapersonsskjutare, nedladdningsbara småspel som nyttjar analogspakarna mycket och bilspel.

Satt och sammanställde mina spel tidigare ikväll och slogs av hur uppenbart det här är när jag börjar dela upp det. Multiformatsspel som Mega Man 10, Blazblue och Final Fight One ägs till Playstation 3, medan After Burner Climax, Call of Duty: Modern Warfare 2 och Sonic & Sega All-Stars Racing ägs till Xbox 360.

I en perfekt värld skulle Microsoft och Sony som ju annars älskar att leka "Följa John" med varandra ta de bästa delarna från den andres handkontroll så man fick två optimala istället för två stycken bra som ändå inte är perfekta. Drömma går ju, och tills dess nöjer jag mig med att konstatera att de kompletterar varandra fint.

Kompletterar varandra fint

Någon händig hemmapulare med samma åsikter som undertecknad har tagit det bästa från två världar.

HQ