Svenska
Blog

Ett naturligt steg för PSN

Skrivet av Jonas den 17 maj 2010 kl 18:16

Det är många rykten just nu, och ett av dem är uppgifterna om att Sony tänker börja ta betalt för PSN. Eller åtminstone nästan, för det handlar inte om PSN, utan närmare bestämt om PSN Premium. En onlinetjänst med mer lullull och innehåll som enligt källan VG247 ska kosta lika mycket per år som Xbox Live Arcade Guld. Så vad ska man tro om det här då?

Till att börja med har Microsoft en bra bit över 20 miljoner betalande Xbox Live Guld-användare, så det är absolut inte något orealistiskt att tro att folk vill betala för en onlinetjänst. Därmed är det förmodligen ett smart drag av Sony som hittills bara haft förluster rörande Playstation 3. Det finns dock några stora, betydande skillnader i den tidiga rapporteringen av vad Sony tänker erbjuda i förhållande till vad Microsoft gör.

Den stora skillnaden är att Sony redan kämpat som sjutton med att försöka hålla jämna steg med Microsofts onlinetjänst - och ändå inte ta betalt för något. När man nu tänker ta betalt, ska det enligt VG247 ske genom att man lägger till ytterligare funktioner och inte genom att strippa de befintliga från PSN. Att spela online, ladda hem demon och allt sådan ska alltså även fortsättningsvis vara helt gratis.

Istället ryktas det om att man ska få ett PSN-spel från ett urval av 2-4 spel varje månad samt en musiktjänst för streamad musik. Och säkerligen har man planerat betydligt mer än så, då det dels knappast motiverar priset och lär ska vara en av Sonys stora nyheter på årets E3.

Jag förstår utan tvekan Sonys dilemma. Man har haft en fullt fungerande onlinetjänst och nu ska man ta betalt för det. Ingen vill väl pynta för det som nyss var gratis, utan nya saker måste till. Problemet i min värld är att PSN idag innehåller det mesta man behöver, så det kommer behöva läggas till en väldans massa för att folk ska vilja betala för det.

Microsoft har en annan lösning. De har en väldigt välfylld onlinetjänst. Men för den viktigaste grejen, ett kunna spela med andra, måste man betala. Därmed tvingas man nästan att betala för Xbox Live Guld som en vanlig spelare med förkärlek för multiplayer. Vilket ju är något som bara blir viktigare och viktigare och idag faktiskt ofta överskuggar själva kampanjerna som tidigare var maten i spelen.

PSN Premium och Xbox Live Guld ser alltså ut att bli något slags motsatser, där sistnämnda innehåller allt extra lullull gratis med Silver-abonnemanget men där online kostar, samt Sonys motsvarighet som inte alls har lika mycket lullull men gratis online-spelande och där extramaterialet istället kostar.

Sonys variant är alltså väldigt mycket mindre "tvingande" än Microsofts variant. Det är som att resa utrikes där man kan välja att betala för en förstaklassbiljett om man vill slippa köer i incheckning/säkerhetskontroll, få mer benutrymme, bättre tidningar, godare mat och mer service. För den som vill kan man dock åka betydligt billigare ekonomiklass och ändå nå sin slutdestination. Microsoft erbjuder allt det förstaklassen har direkt. Men man kommer inte fram till slutmålet utan blir kvar i sin flygstol på flygplatsen. För att komma fram krävs Xbox Live Guld.

Just det tror jag kan bli svårt med Sonys lösning. Nog kan vi ledigt räkna med att ett antal miljoner lojala Playstation 3-användare kommer uppgradera till Premium (inte minst jag själv), men att nå över 20 miljoner med det här upplägget ser jag som omöjligt. Sony har redan idag svårt att få folk att handla online och alternativet att inte betala är helt enkelt alldeles för bra.

Något jag i förlängningen tror kommer leda till exklusiva online-funktioner i spelen för att göra tjänsten mer attraktiv. Några exempel på hur det kan se ut (mina teorier, absolut inga sanningar) kan vara att bara de med Premium-konto kan ladda hem hur mycket användarskapat Little Big Planet 2-material som helst, att Premium-användarna får tillgång till fler bilar i Gran Turismo 5, att bara Premium-betalande kan spela hela säsonger i NHL 11 eller att bara Premium-användare kan använda funktionen för att ta bilder och filmer från ett eventuellt Resistance 3.

Observera nu återigen att det handlar om spekulationer från min sida och absolut inga sanningar skrivna i sten. Men Sony vill såklart tjäna pengar och ser hur Microsoft håvar in så mycket pengar för Xbox Live att de faktiskt har gjort vinst på Xbox 360 ändå sedan Halo 3 släpptes. Så mycket att det till och mer ryktas om ännu ett steg för Xbox Live kallad Platinum som ska erbjuda mer än det Guld gör. Då måste man lyckas att få folk att vilja betala för sig.

För mig en sådan här utveckling logisk. I slutändan tror jag det leder till ett betydligt bättre PSN, som för den som använder online-stödet ofta bara kommer vara till det bättre, medan den som inte använder online-biten i någon större utsträckning inte ens kommer märka någon skillnad.

Ett naturligt steg för PSN

PSN blir kanske snart bättre än någonsin.

HQ