Svenska
Blog

En av världens sämsta uppfinningar

Skrivet av Jonas den 30 maj 2010 kl 23:23

Ska man tro ansedda Times hör Virtual Boy till en av tidernas sämsta uppfinningar, och för den som testat är det såklart lätt att stämma in i kören. Lika mycket som jag älskar Virtual Boy (har själv en som dammas av och används mellan varven) och dess i många fall riktigt underskattade spel, var det ändå en enhet med fantastiskt mycket brister.

Dels var den något slags märklig hybrid av en portabel och stationär spelenhet med inbyggda skärmar, den drevs av batteri och det var bara möjligt att spela själv om man inte använde länkkabel. Kassetterna liknande Game Boy och att den hette just Virtual Boy antyder att Nintendo själva såg den som något slags naturlig förlängning av just Game Boy.

Ändå var det betydligt lättare att transporta ett Super Nintendo eller en Playstation till sina polare och bara koppla upp mot deras TV för att spela. Virtual Boy var helt enkelt väldigt otymplig, småbräcklig och svår att använda om man inte hade ett bord i bra höjd att ställa tingesten på. Och även om man hade det fanns andra brister, man fick exempelvis lätt migrän av att spela, ögonen började rinna, man kunde lätt bli yr och designen gjorde att det snabbt blev rejäla påfrestningar för både nacke och rygg.

Långt ifrån optimalt alltså, totalt såldes bara 800 000 i en av de största flopparna spelvärlden någonsin sett när man jämför med hur det gick för Nintendos andra enheter vid samma tidpunkt. Och kanske var det lika bra. Även om tekniken fungerade oväntat bra, var det en produkt långt före sin tid.

Och det är främst det som slår mig när jag läser Times ovan nämnda artikel. Visst, Virtual Boy var usel, men Nintendo hade alltså en spelenhet helt dedikerad till 3D redan 1995. Idag är vi där igen. Både Playstation 3 och Xbox 360 kretsar helt kring 3D idag, och Nintendo själva har just 3D som det stora försäljningsargumentet till sin kommande spelbara enhet.

Virtual Boy är bara en liten parentes som varken började eller avslutade 3D-trenden. Och samtidigt som den förmodligen är en av världens genom tiderna 50 sämsta uppfinningar känner jag att jag vill ge den i alla fall lite upprättelse, då dess skapare Gunpei Yokois idéer förmodligen hade passat betydligt mycket bättre in i spelvärlden idag. 15 år senare.

En av världens sämsta uppfinningar

En av världens genom tiderna sämsta uppfinningar? Ja, förmodligen, men grundtanken bakom den känns idag märkligt välbekant när 3D-konsoler är hett på nytt.

HQ