Svenska
Blog

Att "vinna" på E3

Skrivet av Jonas den 1 juni 2010 kl 15:16

Bland fansen på nätet är det oerhört prestigefyllt att ha en riktigt bra E3-presskonferens. Nya, outannonserade spel, feta nya tjänster och bara vara allmänt störst och mest överraskande. I verkligheten är det såklart oerhört hardcore att följa E3-konferenser, precis som få följer konferenser på samma sätt om bilar, hästsport eller film. Oerhört hardcore som sagt.

Betydelsen är därför egentligen ganska liten i realiteten och den största tiden av presskonferenserna kommer spenderas med spel som redan är utannonserade. Några av Microsofts största inslag kommer tveklöst vara Fable III, Gears of War 3 och Halo: Reach till exempel, medan Nintendo solklart kommer viga en hel del tid åt Super Mario Galaxy 2 som redan är ute när presskonferensen drar igång (och i USA släpptes för en vecka sedan).

I Sonys fall har de fortfarande massa gamla liggsår som inte är ute. Gran Turismo 5 var bland de första spel som utannonserades till konsolen och det är fortfarande inte 100% att det släpps i år, samma för DC Universe Online. Även Last Guardian lär vi få se mer av. Men Sony tycks oavsett dessa titlar ha en dräparkonferens, som dock inte alls kommer bli den supersuccé den hade kunnat bli.

Orsaken är såklart att både Killzone 3, Little Big Planet 2, Infamous 2 och Motorstorm 3 utannonserats före mässan. Spel vi alla visste skulle komma förr eller senare, men inte när, finns nu på nätet med all information och alla bilder (nåja, inte Infamous 2 och Motorstorm 3, men det kommer enligt uppgift inom de närmsta dagarna, i god tid innan mässan).

Vad som hade kunnat bli ett pärlband av feta utannonseringar kommer tappa lite i nyhetsvärde när själva mässan nu drar igång. Vi vet att spelen kommer, helt enkelt. Stora överraskningar brukar vara en av de saker som verkligen avgör en stor E3-mässa, och där har man tappat lite oavsett hur man än vänder och vrider på det.

Nu får ju Sony bra med uppmärksamhet innan E3, vilket förmodligen är en bättre strategi i längden, och allt Sony bryr sig om. Nu märks spelen mer och dränks inte på samma sätt i syndafloden av nyheter. Men frågan är bara om man inte utannonserat mer än man behövt. Jag kan tycka att Killzone 3 och Little Big Planet 2 kunde ha fått räcka. Infamous 2 och Motorstorm 3 hade jag gärna sett utannonserade på själva mässan istället.

Nu blir presskonferenserna en rysare. Microsoft tänker avslöja de flesta (alla?) Natal-titlar dagen innan sin konferens, Sony har röjt några av sina största nyheter och fältet känns plötsligt mycket mer öppet. Även Nintendo som traditionellt inte visar lika mycket som de andra båda tycks ha bullat upp rejält. Så vem tror du kommer ha den fetaste presskonferensen på E3 i år?

Att "vinna" på E3

Infamous 2 är ett av de spel som ska visas på E3 för Sonys räkning i sommar, enligt Official Playstation Magazine.

HQ