Svenska
Blog

Generationen blir rekordlång

Skrivet av Jonas den 21 juni 2010 kl 21:51

Ibland kommer de, uppfinningarna som ruskar om världen som vi känner dem. Hjulet, krutet, klockan, internet, mobiltelefonen och så vidare. Ofta handlar det om obetydligheter bland till synes bättre alternativ, men det handlar inte om att vara först med något utan om att göra det rätt.

Inför varje ny konsolgeneration brukar vi få höra vilken lång livslängd hårdvaran ska få, bara för att sedan se den ersatt fem år senare. Det gäller inte minst Nintendo som med Gamecube förklarade att den skulle ha tio långa år framför sig, bara för att sedan dumpa den i vad som närmast var förtid. Sony deklarerade samma sak med Playstation 3, men när saker såg som allra mörkast ut åren efter premiären diskuterades nog diverse ersättningsplaner flitigt i deras högkvarter.

För något år sedan fanns det ingen anledning att tro att vi inte skulle få en ganska normal konsolgeneration. Nintendo-bossen Reggie Fils-Aime flaggade till och med att den för Wiis del kunde komma att bli kortare än vanligt vid dess lansering 2006. Ville man väl kunde man väl kanske tro att en ny Xbox 360 kunde komma 2011, det vill sägs sex år efter premiären. En längre generation med hela 20%.

Idag ser det annorlunda ut. Både Sony och Microsoft lanserar nya tillbehör, Move och Kinect, som de jämför med nya konsollanseringar och Microsoft krymper konsolen lagom till sommaren. De har alltså inga som helst planer att ersätta Xbox 360 och Microsofts Europa-chef Chris Lewis sade nyligen i en intervju att konsolen bara är i halvtid.

Och visst. Även om jag inte kan påstå att jag var direkt impad av Kinect-visningen på E3, så ser jag det kommersiella värdet i produkten. Microsoft har sålt in den fenomenalt bra. Alla tidningar skriver om den och jag har sett artiklar i allt från vår jämtländska lokaltidning LT till Expressen och Los Angeles Times.

Och jag kan absolut se Kinect vara den typen av produkt som Oprah och Ellen kan tänkas vilja visa i sina respektive shower. Precis just det som fick Wii att få ett sådant enormt casual-genomslag en gång i tiden. En åsikt jag inte är ensam om, utan som även Gizmodo tycks hålla med om.

Move ser jag inte samma kommersiella värde i (den är helt enkelt för lik Wii och spelen för ocharmiga), men den blir förmodligen roligare att spela med för hardcore-spelare. Och det räcker nog för att även den ska bli en i alla fall anständig framgång.

Något som isåfall lämnar oss med två stycken riktigt framgångsrika konsoler som faktiskt tycks vara i halvtid och som kan tänkas ha massor av livstid kvar. Kanske är det så att de inte byts ut förrän 2015 trots allt. Fem år är en lång tid, men om Microsoft och Sony lyckas tvivlar jag på att vi ser någon ny hårdvara från dem på länge.

Generationen blir rekordlång

Fem års extra livslängd kanske inte är omöjligt, trots allt...

HQ