Svenska
Blog

Grym VM-final, men...

Skrivet av Jonas den 12 juli 2010 kl 12:08

Jag hoppas jag inte blir lynchad för att säga det, men det har nästan varit skönt att inte ha med vårat medelmåttiga svenska landslag i årets fotbolls-VM som så märkligt många tror ska ta hem hela turneringen varje gång. Nu kunde man kika på matcherna i lugn och ro och slippa krossade hjärtan när Sverige åkte ur i gruppen eller åttondelen, och bara njuta.

För det har varit ett bra VM med många fina matcher. Utöver Sverige hejar jag alltid på Tyskland, vilket brukar vara väldigt tacksamt eftersom de tagit medalj i någon valör i över hälften av alla spelade mästerskap. Dessutom brukar jag heja på Japan och USA som sällan går så speciellt långt, men alltid är roliga att se, liksom Holland.

Att Spanien vann är inte mycket att säga något om, de är verkligen bäst just nu. En EM-seger följt av en VM-seger är väl ett kvitto så gott som något på det. Finalmatchen var förmodligen mästerskapets ruffigaste och holländarna tycktes mellan varven tro att de spelade rubgy. Taktik såklart och Spanien kändes riktigt störda och skakade i sitt spel.

Nåväl, men det avklarat känns det ändå som att det börjar bli dags att ta fotbollen till 2000-talet nu. Att i ett världsmästerskap i världens största sport med närmast oändlig budget se exempelvis England få ett helt riktigt mål bortdömt i matchen mot Tyskland är fasansfullt. En hel värld såg det domaren inte såg, och England lyckades aldrig repa sig efter det. Nu tror jag tyskarna hade vunnit ändå, men en kvittering till 2-2 hade helt klart gett engelsmännen mer kraft att fortsätta kämpa.

Det handlar inte alltid om att göra mål, utan om att göra det när domaren ser och lita till hans omdöme att fatta korrekta beslut. Målkameror måste till, det är en skam och får fotbolls-VM att stundtals känns som ungdomsturneringen Storsjöcupen i Östersund.

Även nummer två på min klagolista har med kameror att göra, nämligen rätten att ta till kameror vid kniviga domslut. Det är direkt pinsamt att se USA få ett mål bortdömt mot Slovenien och istället en frispark tilldelad mot sig, när man på kameran ser att målet tvärtom var godkänt och att det snarast hade funnits fog att tilldela amerikanerna straff vid inte mindre än tre regelöverträdelser av slovenerna i straffområdet. Kort sagt så fel det kan bli.

Det är inte värdigt världens största sport att ha det på det här viset. Den här godtyckligheten måste få ett slut, det är inte alltid det bättre laget som vinner. USA var löjligt nära att åka ur gruppen som en följd av det felaktiga domslutet, och fick satsa betydligt hårdare med sina bästa spelare än vad man annars hade behövt. Hur hade det påverkat nästföljande match att inte ha gjort slut på killarna på samma sätt?

Till sist har jag en tredje punkt som jag drömmer om att få se åtgärdat, nämligen retroaktiva gula kort. Allt filmande som är en så naturlig del av fotbollen måste få ett slut. Blir man snuddad (eller... vissa nationer behöver inte ens bli det, man kan kasta sig och ha ont ändå) gäller det att översälja skadan och verkligen rulla runt i gräset för att påverka domaren att ge ett gult kort.

Kontrasterna mot Tonight Show med Jay Leno härom veckan blir uppenbara. Han gästades av Stanley Cup-vinnarna Chicago Blackhawks, där en spelare visade upp en käft nästan tom på tänder. Han hade fått en puck i ansiktet under slutspelet och slog ut sju stycken, men torkade av sig med en handduk och fullföljde matchen, sju tänder fattigare och sannolikt med galet smärta. Jämför det med fotbollspelare som knappt ens snuddas och sedan rullar runt i gräset i en minut, spelandes all teater de kan.

Uppenbara filmningar borde kunna tilldelas gult kort efter matcherna. Då skulle fuskarna få sitta bänkade ofta, medan de som faktiskt vill spela fotboll får göra det, och de 90 minuterna en match pågår skulle kunna spenderas med just fotboll istället för teater. Det borde vara helt självklart egentligen, allra helst då folk kastar sig för att ge en spelare med gult kort en utvisning, eller för att fuska till sig straff. Att falla snyggt och göra stygga grimaser kan väl aldrig ska vara en del av bollsparkandet som publiken faktiskt vill se?

Grym VM-final, men...

Grattis Spanien till en välförtjänt seger. Har svårt att se vilka som ska slå er den närmsta tiden.

HQ