Svenska
Blog

Bortglömda spel #10

Skrivet av Jonas den 13 juli 2010 kl 14:08

Jubileum. Tionde bloggen med bortglömda spel. Jag firar det med en länklista till de andra nio här nedan, en radda bortglömda bra spel som oförtjänt nog aldrig nämns när det talas om viktiga och bra spel genom tiderna.

Så hur gammalt måste ett spel vara för att kunna kallas bortglömt. Ja, faktiskt inte speciellt gammalt alls. Mitt senaste bidrag är bara sju år gammalt, och då hade jag ändå kunnat skriva den här bloggen för flera år sedan och det hade fortfarande varit precis lika bortglömt. Oförtjänt såklart, vilket är anledningen till att det platsar i min blogg.

Den här gången talar jag om Voodoo Vince, ett spel från den era då åtminstone Microsoft fortfarande trodde att de behövde en stark plattformsmaskot för att kunna överleva i konkurrensen, trots att de redan hade Master Chief. Man hade gjort några försök innan, med bland annat den direkt fasansfulla Blinx the Cat, men inget slog direkt väl ut. Det gjorde i och för sig inte Voodoo Vince heller, men där finns några betydande skillnader.

Voodoo Vince var nämligen något så ovanligt som ett barnsligt plattformsspel... för vuxna. Det utspelades helt i Louisiana, med voodoo, nedgångna hus, vemodig New Orleans-jazz och ensamma trumpeter. Det var förhållandevis våldsamt, hade massor av svart humor och dialogen sköt högt över huvudet på de yngsta spelarna och krävde sin allmänbildning för att kunna uppskattas till fullo.

Något som ofelbart ledde till att man stängde ute en stor del av köparna. De vuxna trodde det var ett barnspel, och barnen ville inte spela eftersom det var ett vuxenspel. Det fanns flera goda idéer i Voodoo Vince med originella pussel, där utvecklarna drog nytta av det faktum att man spelade som en voodoo-docka.

Voodoo Vince innehöll även flera fordon, däribland en träskbåt (man spelar ju i Louisiana trots allt), varav samtliga faktiskt var roliga att köra. Något som sannerligen inte hör till vanligheterna. Miljöerna var också helt fantastiska med urskönt designade omgivningar som förmedlade en speciell vemodig känsla.

Idag är Voodoo Vince som sagt helt bortglömt, och direkt svårt att få tag på för hugade spekulanter samt att det heller inte hör till de spel som är bakåtkompatibla med Xbox 360, så en original-Xbox krävs för att kunna spela denna plattformspärla som inte gjorde något annat intryck på spelvärlden, mer än möjligen att få spelföretagen att inse att det inte finns någon plats på marknaden för vuxet plattformande.

Mina tidigare "Bortglömda spel"-bloggar:
Bortglömda spel #1
Bortglömda spel #2
Bortglömda spel #3
Bortglömda spel #4
Bortglömda spel #5
Bortglömda spel #6
Bortglömda spel #7
Bortglömda spel #8
Bortglömda spel #9

Bortglömda spel #10

Voodoo Vince släpptes 2003 till Xbox och har aldrig konverterats till något annat format. Microsoft gav ut spelet, och äger sannolikt rättigheterna. Utvecklaren, Beep Industries, gick under 2007.

HQ