Svenska
Blog

När helvetet frös till is #2

Skrivet av Jonas den 29 juli 2010 kl 14:04

"När helvetet frös till is". Jag har använt rubriken en gång tidigare, vilket var tidigt 2007. Då verkade det som att Wii var på väg att bli mer framgångsrik än Playstation 3 och att Sonys då över tio år långa totaldominans inom spelbranschen var bruten. Idag, fyra år senare vet vi att så var fallet. År fyra är normalt det år då ekonomin är som allra bäst i en konsols livstid, men Sony ligger på en sistaplats i det så kallade konsolracet och istället för vinst gör man förlust på Playstation.

Detta samtidigt som Nintendo ohotat skändat all konkurrens och dragit in groteskt mycket pengar, medan deras spel toppat all världens listor så till den milda grad att de hängt kvar på topplaceringarna i flera år mot det normala att åka ut efter några veckor.

Men idag kom bomben. Nintendo ökade visserligen konsolförsäljningen under det senaste kvartalet jämfört mot samma period 2009. Däremot minskade Nintendo DS och spelförsäljningen till de båda tog rejält med stryk. Så mycket att vinstmaskinen Nintendo plötsligt förlorar pengar, och det ganska mycket. $290 miljoner (nästan 2,2 miljarder kronor) på tre månader, för att vara exakt.

Visst har man sett hur de drabbats av piratverksamhet till Nintendo DS och noterat att det blir allt mer Playstation 3 och Xbox 360 på topplistorna, men det var oväntat dåligt är de flesta bedömare överrens om.

Nu tror jag inte att det är den minsta fara på taket för Nintendo som med Nintendo 3DS säkerligen har en ny kassako som kommer få pengarna att flöda in, men vad ska de göra med Wii. Jag tror faktiskt att vi är farligt nära "bäst före"-datumet just nu (ur en kommersiell synvinkel alltså, inte spelmässigt). Trots att de just släppt Super Mario Galaxy 2 (en braksuccé) och har en rent ut sagt himmelsk spelhöst framför sig, tror jag inte konsolförsäljningen kommer ta fart igen.

Även om Move och Kinect knappast blir några supersuccéer, tror jag Sony och Microsoft har vridit ett viktigt vapen ur händerna på Nintendo. De är helt enkelt inte unika längre med vift, och framför allt Kinect syns mycket i mainstream-media.

I vår kommer som sagt Nintendo 3DS, och de utvecklare som jobbar med den skvallrar om rejält med hästkrafter, mer än till Wii till och med. Frågan är om det är hållbart att ha en bärbar enhet som är bättre än den stationära. Frågan är om vi inte är farligt när ett ersättande av Wii.

Nintendo har sagt att man i mars kommer att ha släppt Nintendo 3DS på världens alla större marknader. Man vill knappast utannonsera någon ny hårdvara som stör detta, men så snart Nintendo 3DS är ute är fältet öppet för en ny konsol. Något jag tror kan utannonseras redan på E3 nästa år för att sedan släppa den under hösten.

Microsoft har blivit lite av mästare på korta startsträckor och gjorde just så med Xbox 360, vilket blev framgångsrikt. Nintendo har överraskat på samma sätt många gånger tidigare och kan säkert göra det igen med en ny konsol och slå ur ett guldläge. Både Microsoft och Sony har nyss släppt mindre versioner av sina konsoler samt viftenheter som ska förlänga livslängden på burkarna rejält.

Jag tror vi lugnt kan utgå från att Playstation 4 och Xbox 720 inte släpps nästa år. Och de båda burkarna är kraftigt föråldrade redan nu. Nintendo kan bygga en konsol med minsta dubbla processorprestandan, mångfalt bättre grafikkort och peta i åtminstone en halv gigabyte mer RAM än vad som sitter i Playstation 3 och Xbox 360.

Vad har man då? Jo, en konsol som kanske är dubbelt eller tredubbelt så bra som en Playstation 3. Vilket är ganska lite. Playstation 3 anses vara runt 30 gånger bättre än sin föregångare. Nintendo kan alltså släppa en konsol som blir kraftfullast på marknaden till ett riktigt lågt pris, och jag tvivlar inte för en sekund på att man kan leverera den med en ny funktion som skakar om spelvärlden i dess grundvalar som man gjorde med Wii-fjärren.

Jag är beredd att sticka ut huvudet och säga att om Move och/eller Kinect tar hyfsad fart i höst och Wii inte gör det på nytt så kommer vi få se en ny konsol från Nintendo på ungefär de här premisserna. Och om det händer finns det väl inget som helst tvivel att Nintendo återigen kommer knipa åt sig en rejäl del av spelkakan och fortsätta leda spelvärlden in i nästa decennium.

När helvetet frös till is #2

Nintendo tycks inte längre ha någon sedelpress.

HQ