Svenska
Blog

Dags för Elder Scrolls V

Skrivet av Jonas den 16 augusti 2010 kl 18:28

Att bevisa statistiskt att ett spel är på väg går såklart inte. Likt förbaskat. Det gick två år mellan de båda första spelen i Elder Scrolls-serien, fem år mellan del två och tre och nu senast fyra år mellan Morrowind och Oblivion. Vi har redan passerat fyraårsgränsen sedan Oblivion släpptes och nästa år blir det alltså fem.

Kommer det inget Elder Scrolls nästa år blir det längsta glappet mellan två delar serien någonsin haft. Verkar det logiskt? Och vi vet av erfarenhet att man då farligt snabbt närmar sig den gräns där folk helt enkelt inte längre är lika intresserade längre. Det kommer nya spelare som växt upp med Biowares rollspel och som tycker Elder Scrolls är lite mossigt.

Somliga menar att det gått ny hårdvara mellan varje del i Elder Scrolls-serien, och att det betyder att vi vackert skulle få vänta en generation till innan en ny del kommer. Påståendet är möjligen sant mellan de två senaste delarna, och om man bara räknar med Xboxarna, men mellan de båda första spelen i serien var det som bekant bara två år och fullt jämförbar hårdvara det kördes på.

Och Microsoft och Sony hävdar som bekant att vi ska spela Playstation 3 och Xbox 360 till år 2015, minst. Att Bethesda skulle vänta upp till fem år (och kanske mer) på en ny del känns milt sagt osannolikt.

Nu säger de dock i en intervju att de minsann jobbar på ett mastodont-projekt med 90 anställda. Enormt alltså. Och att spelet använder samma grafikmotor som Elder Scrolls IV: Oblivion. Och att det varit under utveckling länge. Jag tänker faktiskt sticka ut hakan och säga att det nog är just Elder Scrolls V man talar om här. Bethesda vet hur efterlängtat det är och de är mediatränade nog att veta exakt hur sådana här uttalanden kommer att uppfattas av pressen.

Så när ska det visas då? Jag sätter slantarna på att vi får se det i höst, utanför någon mässa (om inte Microsoft eller Sony ska ha det på sina respektive mäss-tillställningar och har pyntat för det), förmodligen utannonserat i amerikanska Game Informer. Sannolikt i november eller december.

Dags för Elder Scrolls V

Japp, här och nu sätter jag en njure på att det är Elder Scrolls V som Bethesda utannonserar härnäst.

HQ