Svenska
Blog

Den sista riktiga generationen

Skrivet av Jonas den 11 september 2010 kl 13:37

Det spelar ingen roll hur jag än vänder och vrider på saken, så tror jag bärbart spelande står inför en total revolution. Nästa år kommer som bekant Nintendo 3DS, men den tror jag också blir den sista riktiga traditionella bärbara spelenheten. Orsaken heter förstås smartphones, men även faktorer som piratkopiering och bekvämlighet bidrar starkt.

Redan nästa månad är det tänkt att de första Windows Phone 7-mobilerna ska släppas och en stor del av hypen har handlat om spel, dess kompatibilitet med Xbox 360 samt om snygg grafik. Jag tvivlar inte för en sekund på att dessa telefoner kommer att bli riktiga storsäljare, inte minst tack vare att de prismässigt lär bli klart billigare än Iphones.

Iphone tuffar som bekant redan på och samma sak med Android. Det har lett till att försäljningen av bärbara enheter i väst länge halkat efter. I den senaste rapporten om amerikansk spelförsäljning kan vi läsa just detta, att det bärbara segmentet börjat tappa. Och Sony har inte någon ny PSP på gång inom den närmsta tiden som det verkar, och frågan är om man vill släppa någon alls.

Nintendo 3DS kommer att bli en succé, det är liksom inget snack om saken. Att släppa en bärbar konsol efter att Nintendo sjösatt en så unik grej kommer vara totalt självmord. PSP har gått bra i Japan, men har inte alls lyckats speciellt bra i väst. En PSP2 måste vara fruktansvärt smart, unik och verkligt egen för att kunna möta Nintendo 3DS som ju redan kommer att ha en marknad när Sony släpper sin grej, samt konkurrensen från alla smartphones

Vill Sony ens försöka? Det ryktas ju snarare vara så att Sony ska samarbeta med Google och släppa en Android-mobil främst avsedd för spel. Även om det låter osannolikt kanske det kan bli både en Playstation-telefon och en PSP2, trots den uppenbara risken att de skulle äta från varandras publik... jämför med Apple som ju har både Iphone, Ipod Touch och Ipad.

Men oavsett vad Sony väljer och oavsett hur konservativa Nintendo är i sitt tänkande, är Nintendo 3DS förmodligen den sista traditionella bärbara spelenheten som verkligen inte är något annat än just en traditionell bärbar spelenhet. Om fem år när det blir dags att snacka nya konsoler igen tror jag inte det kommer att finnas någon marknad kvar för sådana produkter.

Det kommer vara smartphones för hela slanten, redan idag hänger de med prestandamässigt och i takt med att 3G (och snart 4G) byggs ut kan man ladda hem spel som Angry Birds eller Crackdown 2: Project Sunburst oavsett om man befinner sig i svampskogen utanför Offerdal eller åker tåg mellan metropoler som Bräcke och Ånge. Det går inte att konkurrera med, och jag tvivlar på att folk kommer vilja släpa med sig en extra bärbar spelenhet när de har en så kraftig smartphone på fickan. En utveckling vi för övrigt ser redan idag i väst bland ungdomar.

Jag ser extremt mycket fram emot Nintendo 3DS, och om den ens kommer erbjuda hälften så mycket underhållning som Nintendo DS har gjort så kommer den vara värd sin vikt i guld. Men likafullt är den förmodligen också slutet på en era. Den sista riktiga bärbara generationen.

Den sista riktiga generationen

Hela den amerikanska topp 20 (tack Gamasutra!) som komplement till gårdagens nyhet.

HQ