Svenska
Blog

Jorden är platt för Nintendo

Skrivet av Jonas den 21 september 2010 kl 13:08

De som varit med i spelbranschen vet att Nintendo, så snälla och gulliga de kan vara, ändå har riktigt hårda nypor. Konsekvent har de kört över vanliga konsumentregler som när de försökte lura i alla på 90-talet att begagnade spel var olagligt, eller när de tog ockerpriser på spelen i Europa och stämdes för det och förlorade i Europadomstolen.

Nintendo är också kända för att jaga fansiter. Sidor på nätet som hypar Nintendos produkter och gör gratis reklam för dem. Sådant brukar inte ses med blida ögon från Nintendos sida. Detta medan andra stora utvecklare som exempelvis Bungie, Insomniac eller Crytek låter folk göra filmer med deras varumärken, göra egna spel och mycket annat - och till och med uppmuntrar det.

Och det är just Nintendos hets mot fansen som nu hänt på nytt, rapporterar Edge. Den här gången handlar det om sajter som skriver om Pokémon. Och då i synnerhet nya Black och White som släpptes förra veckan i Japan. Vårat GRTV-team har till exempel köpt med sig spelet efter sitt Tokyo Game Show-besök, och de som kikar runt hos välsorterade importsajter borde kunna hitta ett ex och ha det innan veckan är slut med expressfrakt.

Spelet är alltså ute. Men Nintendo vill inte att vi ska få se hur Pokémon Black & White ser ut, och har därför bestämt sig för att låtsas som att internet inte finns. De vill själva bestämma när, var och hur vi ska få ta del av den första Pokémon Black & White-informationen, och då gäller det att vaka som en hök över nätet.

Därför har man nu varit på de fansiter som gör reklam för Pokémon åt Nintendo och förklarat att de kan råka riktigt illa ut om de inte slutar med det. Här nedan är citat från Nintendos brev:

"We recently learned that you have posted screenshots and other protected content from the Pokémon Black and Pokémon White games to your website. While Nintendo appreciates your interest in and support of the Pokémon game series, your publication of this content infringes Nintendo's copyrights in violation of federal law. Your activity also and has the potential to cause substantial damage to Nintendo, and leaves Nintendo with no choice but to take steps to protect its intellectual property rights.

We have accordingly submitted a copyright infringement notice to your domain registrar under the Digital Millennium Copyright Act, and anticipate that your website will be taken down shortly."

Hårda nypor som sagt, riktigt hårda. Sajterna gör alltså reklam för Nintendos produkter och visar bilder på ett spel som är ute och som du kan köpa när helst. Men det spelar ingen roll, bort ska de. För det har Nintendo bestämt i en tro på att internet inte existerar, att Jorden är platt, att västerländska webbläsare inte fungerar på japanska spelsidor och att de kan styra exakt vad som sägs och skrivs om existerande produkter.

Sajten som blev hotad av Nintendo skriver såhär i en officiell kommentar, klart förbittrade att de ger sig på dem istället för exempelvis de piratsajter som sprider själva spelet för nedladdning: "Why go after the big guys when you can waste your lawyers' time on small fan sites that only help your franchise?"

Själv kan jag mest tycka att det hela är totalt obegripligt. Nintendo borde veta att internet existerar vid det här laget och hur det fungerar. De borde veta att all sådan här skit kommer att flyta upp till ytan. En rent retorisk fråga jag därför skulle vilja ställa till Nintendo är: Vad skadar Nintendo mest, det här beteendet och uppmärksamheten det får eller att fansen gör Pokémon-sidor?

Jorden är platt för Nintendo

Bilder på nya Pokémon Black & White som Nintendo inte vill att någon ska se. Som synes är grafiken helt omgjord och betydligt mer detaljerad än tidigare spel, komplett med inzoomningar och bättre animationer.

HQ