Svenska
Blog

En stabil framtid på vift

Skrivet av Jonas den 18 oktober 2010 kl 17:03

Sedan en tid finns som bekant Move att köpa. Sonys Wii-fjärr-liknande lösning där man kan spela rörelsekänsligt. En allmän uppfattning tycks vara att den är mer exakt än Move, men fortfarande ingen revolution på något vis. Själv tycker jag den fungerar hyggligt, även om jag anser att Wii-fjärren fortfarande har andra fördelar som den inbyggda högtalaren som gett en hel del unika funktioner samt att nunchucken till Wii faktiskt är rörelsekänslig.

Ingen revolution som sagt, men en hygglig rörelsekänslig lösning som folk tycks ha tagit till sig. Förmodligen ingen jättesuccé då Sony inte skickat ut någon positiv PR alls om försäljningsframgångar, men knappast någon flopp eftersom man kan se framför allt Sport Champions seglivat hänga kvar på topplistor i Europa. Och man kan nog lugn utgå från att det säljs ett Move-kit med varje sådant spel.

Kort sagt tycks premiären ha gått bra och Move har hittat sin publik. Och runt hörnet väntar julafton där många som har en Playstation 3 och mindre barn nog kan tänkas vilja skaffa just Move, medan många nya konsoler säkerligen lär säljas bundlat med nya kontrolldonet.

Microsoft lät å sin sida just utannonsera alla detaljer om sin Kinect-premiär. Totalt 17 spel och marknadsföring på runt 3,5 miljarder kronor. Vad man än tycker om saken är det en sanslöst stor lansering, betydligt större än Xbox 360-premiären.

Bland annat ska Kinect marknadsföras i extrempopulära dansrelaterade program som Glee och Dancing with the Stars (Let's Dance i USA), hårdköras på barnkanaler som Nickelodeon och Disneys nätverk samt ett jättelikt samarbete med Youtube. Dessutom planeras ett stort event på Times Square i New York och över 7000 butiker ska ha nattöppet vid Kinect-premiären.

Till det ska läggas att både Amazon (världens största nätåterförsäljare) och Game i Storbritannien har slutat ta emot förhandsbokningar på Kinect då de helt enkelt sålt slut sedan en tid tillbaka. Och i senaste NPD-rapporten om amerikansk försäljning lät det ungefär likadant. Fullbokat på flera ställen.

Somliga har velat lansera teorin att Microsoft helt enkelt tillverkat för få enheter eller inte tilldelat butikerna tillräckligt. Det känns dock inte speciellt troligt. Om folk inte kan boka finns risken att de avstår eller köper något annat. Microsoft vill ha ut Kinect, och det snabbt, och att i det läget inte skicka ut nog många för att skapa artificiell brist inför julafton vore vansinnigt. Tredjepartsutvecklarna skulle bli tokiga.

Att Kinect skulle bli en succé i stil med Wii när den kom ser jag som uteslutet, men nog känns det som att Move och Kinect tillsammans kommer bli en besvärlig grej för Nintendo att hantera framöver. Speciellt som intresset för Wii tycks ha mattats av något.

Min alldeles egna prognos för HD-tvillingarnas båda viftlösningar har således skruvats upp några snäpp. Nu har jag väl aldrig trott på några praktfloppar för någon av dem, men Move hade väldigt dålig hype inför premiären, och Kinect tycker jag har haft för mycket tekniska problem under utvecklingen för att locka mig personligen. Det är dock inte samma sak som att det inte finns intresse, och att dessa båda lösningar kommer förlänga generationen något år får nog ses som ett faktum.

En stabil framtid på vift

Även om skrytigt PR om hur bra Move sålt saknas, har spel som Sport Champions frekventerat topplistorna sedan premiären.

HQ