Svenska
Blog

Önskelista för nästa generation

Skrivet av Jonas den 9 november 2010 kl 16:19

Sitter och läser Steinholtzenmanns välskrivna blogginlägg om framtidens spelkonsoler, och kom på en rad punkter jag skulle vilja se åtgärdade eller tillagda i nästa generation. Så utan mer omsvep än så, här är min önskelista över vad jag vill ha i den kommande konsolgenerationen...

• 60 bilder per sekund - Japp, det är dags nu. Redan inför denna generation var det många som trodde/hoppades att vi skulle få stabila 60 bilder per sekund, men icke. De flesta spel i konsolvärlden rullar inte ens i 30. I nästa generation borde 60 vara ett absolut krav från konsoltillverkarna.

• Handkontroller - Nytänkande kontrolldon, gärna för mig. Men låt dem för guds skull vara komplement och inte ersätta handkontrollerna.

• Riktig prestanda - Inte längre någon självklarhet. Kolla på den här generationen. Klena Wii har krossat allt. Sonys all inclusive-burk ligger sist. Inte det bästa incitamentet för att verkligen vilja kräma på nästa generation, eller hur? Likt förbaskat hoppas jag att det är precis vad konsoltillverkarna ska göra. Tappar man en gång hardcore-spelarna är de svåra att få tillbaka och trots allt är de stommen som allt ska kretsa kring.

• Mer öppenhet - Här har Sony initialt varit ett föredöme. Standardhårddiskar som var lätta att byta ut, stöd för USB-minnen och minneskort samt Linux. Undan för undan har man dock dragit åt tumskruvarna, medan Microsoft är stängda som en mussla. Men att folk ska kunna modda, dela med sig av saker och uppdatera sin hårdvara billigt är nog det enda sättet att bygga riktiga communityn som förblir märkeslojala i framtiden.

• Satsa på exklusiviteter - Teknsikt sett är Playstation 3 och Xbox 360 inte ett dugg lika varandra. Man får dock ut jämförbar kräm ur dem, och runt 97% av alla spel finns till båda format. Att säga att ett format är klart bättre än det andra är alltså en omöjlighet. Och inte blir skillnaderna större av att det kommer allt färre exklusiva spel. Nu satsar man istället på tjänster, exklusivt nedladdningsbart material och tidsexklusiva tredjepartsdealar. Till nästa generation hoppas jag fokus flyttas till spelen igen. Riktiga exklusiviteter som står sig och som gör respektive konsol både köpvärd och unik.

• 1080p - Vi kallar den fortfarande för HD-generationen. I själva verket är det dock få spel som faktiskt stödjer full HD, och det är betydligt vanligare att spel inte ens stödjer 720p. Till nästa generation är det dock dags att utgå från att alla har schysst utrustning hemma och kräva att alla spel ska köras i 1080p-upplösning.

Önskelista för nästa generation

Jag är inte mot utveckling och nyheter, tvärtom, geme mig för guds skull en vanlig handkontroll.

HQ