Svenska
Blog

Tankar om spelåret 2011

Skrivet av Jonas den 31 december 2010 kl 17:16

Nu är det bara några timmar kvar av 2010, ett osedvanligt brutalt spelår då vi matats med höjdare som Red Dead Redemption, Super Mario Galaxy 2, Halo: Reach, Heavy Rain, Mass Effect 2 och mycket annat. Runt hörnet väntar 2011 som känns intressant på flera sätt. Det är bland annat nu vi kommer att få en uppfattning om hur bra det går för Kinect och Move och därmed indirekt få veta hur lång tid det rimligtvis kommer ta innan Playstation 3 och Xbox 360 byts ut.

Sony tycks ha både en telefon och en ny portabel spelenhet på väg under året, Nintendo tänker chocka världen med 3D utan glasögon, Apple blir en allt viktigare spelare i spelvärlden medan Android växer så det knakar. Vi lär också få Windows Phone 7-mobilerna på svenska med fullt stöd till Sverige.

Dessutom kommer vi matas med stekheta spel innehållandes en trea i namnet som Killzone 3, Uncharted 3, Resistance 3, Mass Effect 3 och Gears of War 3. Sony har massor utannonserat, och utöver det kommer såklart en hel del annat som Forza Motorsport 4, Cryteks hemliga Xbox 360-spel Kingdoms, vi lär få se vad Rare jobbat med och nog är det dags att visa upp 343 Industries första bidrag till spelvärlden? Nintendo är också sedvanligt hemliga och lär chocka världen både en och två gånger.

Med det i åtanke tänkte jag titta in i kristallkulan och ta tempen på det nya året. Bjussa på lite funderingar, spekulationer och allmänna teorier. Kort sagt, mina tankar om 2011.

• Det var många förseningar under hösten. Bara i augusti sköts ett tiotal heta spel upp såsom Crysis 2, Brink och Test Drive Unlimited 2. Vilka spel skjuts upp nästa år då? Tja, jag skulle verkligen inte ta gift på att vi får se Diablo III, Last Guardian, Max Payne 3, Metal Gear Solid: Rising, Ghost Recon: Future Soldier, Battlefield 3 och Kingdoms of Amalur: Reckoning under 2011.

• Hur går det för Kinect? Kinect tycks ha fått en flygande start, precis som Wii hade en gång i tiden. Men för många har Wii varit lite av en dammsamlare, kommer folk verkligen använda sina Kinect och regelbundet köpa spel till den? Microsoft behöver några riktigt bra spel för att hålla folk vid kameran. Oavsett vilket tror jag Kinect kommer sälja som smör under hela 2011, och därmed lyfta Xbox 360-försäljningen och påskynda Wiins efterföljare.

• Move då? Sony har en lite annorlunda sits. Jag tror det är ett delvis annat klientel som köper Move, nämligen hardcore-spelare. Move fungerar så pass exakt att folk faktiskt har kul med den även i mer prestigekrävande spel. Däremot tycks den inte ha haft samma lockelse på folk att köpa konsolen för att komma åt Move, något jag också tror kan bli svårt att uppnå under 2011. Move är lite för mycket Wii HD, och det just som Wii har börjat tappa popularitet, men kommer säkerligen vara nog poppis för att få bra med support under året.

• Sony har tagit ikapp på Microsoft med i snitt lite drygt en miljon sålda konsoler per år. Idag skiljer det ungefär tre miljoner, mot de åtta Microsoft hade i försprång 2006. Blir 2011 året då Playstation 3 rycker och går om på världsbasis? Nej, tveksamt. Xbox 360 lämnar 2010 som blev dess bästa år hittills, medan Sony tycks ha tappat lite igen. Om denna höst är någon indikation lär skillnaden mellan formaten vara ungefär densamma i slutet av 2011.

• Vad gör Nintendo då? Nintendo är alltid hemligast och har egentligen bara Legend of Zelda: Skyward Sword och nya Kirby på gång till Wii. De satsar stenhårt på Nintendo 3DS där man fått med sig varenda utvecklare av rang. Även om det såklart kommer att komma fler heta Wii-spel under året, tror jag ändå vi börjar se början till slutet för enheten. Kanske kan vi få se en ny Nintendo-enhet redan på årets E3?

• Sony och deras 2011 är också spännande. De följer sin vana med att utannonsera allt tidigt och har osannolikt mycket hett utannonserat. Därmed vet man vad som kommer till Playstation 3, även om det brukar kunna bli en del förseningar. Mer spännande är dock Sony Ericssons Playstation-mobil som tycks vara en realitet. Det verkar vara en standardiserad Android, vilket isåfall kan bli genombrottet för det formatet som spelplattform. Dessutom har man PSP 2, marknaden är stentuff, men om ryktena stämmer (och det tror jag de gör) är det en av de mest sinnessjuka prylarna någonsin.

• För Microsofts del känns 2011 som vanligt halvfyllt. De ligger i något slags mittenfåra mellan Nintendo och Sony när det kommer till hemligheter. Räkna således med att stora spel kan komma att visas i år och även släppas just i år. Bland annat börjar det verkligen bli dags att visa vad Rare haft för sig samt 343 Industries. E3 kanske? Både Halo och Xbox-varumärket fyller 10 år i november, och jag tror absolut att det kommer uppmärksammas stort.

• Casual kommer annars bli temat oavsett vilket format man har (inklusive PC). Nintendos spel riktade mot hardcore har gått ganska klent i jämförelse med titlarna innehållandes Wii i namnet, Microsoft och Sony satsar järnet på Kinect och Move och till PC blir plattformar som Facebook och liknande föremål för seriösa storsatsningar. Det är dags att få alla att spela. På riktigt.

• Nog borde både Playstation 3 och Xbox 360 sänkas i pris under året. Frågan är bara när. Microsoft tycker nog att allt går bra nu och Sony tjänar pengar. Min gissning är att Sony sänker priset under våren med en femhunka, och att Microsoft och Nintendo följer efter. Kanske att det utannonseras på årets GDC-mässa.

• Det är extremt mycket uppföljare under 2011. Och flera utvecklare och också uttalat sig om hur medvetet det är samt hur riskfyllt det är att skapa nya spelserier. Jag håller tummarna för ett trendbrott. Inga serier är fräscha för evigt utan rejält med variation, och vi behöver nytt blod mellan varven.

• Summa summarum är 2011 ett av de viktigaste åren på mycket länge. Det kommer proppas fullt med ny hårdvara, stekheta spel och prylar som det satsas mer på än någonsin förr. Efter 1-2 smårisiga år där spelbranschens tillväxt till och med backat, är det dags för några rejäla kliv framåt. Och det ser extremt lovande ut. Kom ihåg att ökad konkurrens, valfrihet och större utbud i slutändan kommer gynna även dig själv, oavsett vilket format du har.

Tankar om spelåret 2011

Gott nytt år alla Gamereactors läsare. Jag bjussar på en bild från fyrverkeriet på Disney World utanför Orlando vid Askungens slott, det absolut maffigaste jag upplevt.

HQ