Svenska
Blog

En brutal Playstation-expansion

Skrivet av Jonas den 10 januari 2011 kl 01:17

En av de mer spännande sakerna som hände under CES i veckan var på Sonys presskonferens. Den var dock subtil, på gränsen till omärkbar och svår att göra en nyhet av. En del spelsidor (Gamereactor inkluderat) skrev att Playstation-bossen Kaz Hirai antydde att en Playstation-telefon kunde tänkas vara i gärningen. Vilket absolut är en del av det han sade. Men för den som tittar mellan raderna går det att läsa in betydligt mycket mer.

Det Kaz sade, som jag tycker är så intressant, gäller Sonys framtida strategi där han hade följande att förtälja: "Our new mobile strategy encompasses driving the development of a variety of new strategic products and services including tablets currently in development as well as smartphones, all the while of course integrating the know-how and the assets that we've accumulated from our Playstation business."

Kort sagt, Sonys framtida strategi är att använda allt man lärt sig från Playstation-världen i en hel uppsjö nya produkter. Däribland nämner Kaz specifikt tablets (likt Ipad) och smartphones. Som bekant har det redan ryktats nästan dagligen om en Playstation-telefon, medan en tablet såklart är ny.

Men egentligen, en Playstation-tablet känns väldigt logisk. Spel är en stor del av Ipad-världen, och kolla film, lyssna på musik, surfa på nätet, kolla på bilder med mera kunde man göra redan med PSP. Kan det rent av vara så att den kommande PSP 2 faktiskt inte är en ordinär bärbar spelenhet, utan en riktig tablet?

Det skulle isåfall kunna förklara den närmast hutlösa prestandan det skvallrats om, och även göra att Sony kommer kunna ta ett pris på åtskilliga tusenlappar där man ändå är billigare än vad bland annat Apple och Samsung tar för sina tablets.

Mina spekulationer kan såklart vara helt felaktiga. Men om vi leker med tanken att alla läckta bilder och den information som dykt upp om Playstation-telefonen är korrekt samt att det även är på väg en PSP 2 och att Sony även tänker nyttja sin Playstation-erfarenhet till att göra en tablet (vilket i klartext ändå måste betyda ett spelfokus), så skulle Sony redan inom ett år kunna komma att ha tre portabla Playstation-enheter ute på marknaden då det är bråttom att få ut en tablet.

Utifrån vad vi vet och vad Kaz Hirai sagt är det inte alls någon orimlighet med denna Playstation-anstorming. Men det kommer inte att stanna där, för Kaz sade ju faktiskt: "... development of a variety of new strategic products..."

Tablets och smartphones var bara två exempel. Inte en komplett lista över allt man har på gång. Om man leker med tanken lite, vilken typ av produkter kan vi mer tänka oss? Kanske Playstation TV? TV-apparater med inbyggt stöd för PSN där man kan ladda hem Playstation 3-spel. Trots allt, tar man bort Blu-ray-spelaren ur en Playstation 3, inte skickar med något kablage, inget skal och inget annat som hör konsolen till, skulle det ändå bli en ganska billig affär. Säg att en vanlig Sony kostar 8000, men köper man en Playstation TV som erbjuder alla PSN-tjänster så kostar den 9500.

Observera att jag bara leker med tanken, men även separata Blu-ray-spelare kan väl tänkas få PSN-stöd? Och varför inte ha stöd för åtminstone Minis och kanske även PSN-spel till PC? Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan kalla Playstation. Det är fortfarande ett starkt varumärke Sony kan exploatera väldigt mycket mer. Och kanske är det precis rätt väg att gå.

Playstation 3 är fortfarande långt ifrån den succé Playstation 2 var, och det finns ingenting som tyder på att det med nuvarande koncept plötsligt skulle ske ett tokryck där alla vill ha en sådan. Allra minst nu när Kinect tycks ha fått en så sanslös smakstart och gjort Xbox 360 till en ny innegrej (till och med på en urstark Playstation-marknad som den franska lyckades Kinect göra att Xbox 360 plötsligt blev mer poppis än Playstation 3 i julhandeln).

Tack vare en hel serie Playstation-produkter där alla i grund och botten kommunicerar med PSN och har både XMB samt de välkända knappsymbolerna, kan Sony likt en trojansk häst plötsligt göra en hel värld mer eller mindre omedvetande till Playstation-användare. Det skulle kanske inte hjälpa just Playstation 3 (kanske snarare tvärtom till och med), men det skulle definitivt göra Playstation större än det någonsin varit tidigare.

En brutal Playstation-expansion

Det var strax efter 00-slaget på torsdagen som Kaz Hirai förklarade att Sony ska använda sin Playstation-erfarenhet till andra typer av produkter.

HQ