Svenska
Blog

Nytt Gears of War alltså

Skrivet av Jonas den 19 januari 2011 kl 14:31

Läser att ett nytt Gears of War tycks vara på väg. Spännande såklart, inte minst med tanke på att tidigare delar dels varit något alldeles ohyggligt bra, men även med tanke på vad som hänt den senaste tiden. Då tänker jag främst på Video Game Awards i mitten av december där Epic skulle utannonsera något Gears of War-relaterat, något som sedan inställdes i sista sekund.

Det nya Gears of War går under namnet Exile. Något som i sig inte säger mig något, men om vi tittar vidare på läget just nu så vet vi två saker. Dels är ju Gears of War 3 redan utannonserat, och dels har Kinect just släppts medan Microsoft förklarat flera gånger att man har ursnygga hardcore-titlar på gång till kameran som även ska kunna spelas med handkontroll.

Båda två är faktum som dock inte nödvändigtvis behöver ha ens ett jota att göra med Gears of War: Exile. Exile skulle mycket väl kunna vara ett traditionellt Gears of War med Mackan Fenix på sedvanligt uselt humör och motorsågsbajonetten i högsta hugg. Men jag tror inte det, jag tror vi snackar om något helt annat här, låt mig förklara varför.

Till att börja med är som sagt Gears of War 3 utannonserat. En beta drar relativt snart igång. Att i det läget börja snacka om ytterligare ett Gears of War i samma stil vore total idioti. Det skulle sabba för Gears of War 3 genom att stjäla uppmärksamhet i tidningar och liknande och förvilla folk. Vilket spel är egentligen vilket?

Innan Video Game Awards kom det läckor från flera bra källor att Gears of War 3 skulle få någon form av Kinect-stöd. Cliff Blesziniski själv sköt dock effektivt ned dessa rykten via sin Twitter och deklarerade att det inte blir något Kinect i Gears of War 3. Men sättet han skrev det på (läs hans Tweet) får mig snarare att misstänka att Kinect visst har med saken att göra.

Cliffy säger ju inte att Kinect inte skulle passa ihop med Gears of War, han säger heller inte att det inte kan bli tal om att ha Kinect-stöd i något annat Gears of War-spel. Allt han sade var att det inte är något sådant i trean, vilket får mig att misstänka att ryktena var lite felriktade bara. Att Cliffy skulle ha visat ett nytt Gears of War, men att det inte var frågan om trean utan om Exile som visst har Kinect-stöd.

Och som ren fotnot kan inflikas att Cliffy (som inte jobbar för Microsoft, kom ihåg det) sedan dess hypat Kinect i sin Twitter med en massa positiva inlägg och inte ett negativt ord. Move vet jag överhuvudtaget inte ens om han nämnt. Det känns nästan lite för utstuderat, som att han vill sälja in Kinect till sina blodtörstiga followers.

Jag har svårt att tänka mig något bättre macho-spel som skulle kunna locka folk att skaffa Kinect än en Gears of War-titel. Men som sagt, det lär överhuvudtaget inte ens likna del tre. Ett strategispel modell Halo Wars (som sålt över två miljoner, glöm inte det) vore kul, men jag tror inte att det är vad man tänker sig heller. Jag kan se framför mig i huvudsak två idéer som jag tror kommer ligga ganska nära sanningen.

• Ett actionspel med massor av strategi som exempelvis Ghost Recon: Future Soldier. Det skulle spelas med handkontroll, men även dra nytta av Kinect. Att kunna kriga som vanligt med handkontrollen men exempelvis snabbt peka dit man vill att ens mannar ska gå eller kanske använda en karta som bara väntar på att du ska peka på den för att ge order. Här skulle Kinect tillföra en extra dimension medan man dompterar omkring sina trupper på slagfälten.

• Ett äventyrsspel modell Heavy Rain med Gears of War-tema. Det lär knappast handla om att vagga barn till sömns och dricka kylskåpskall juice, utan om att tortera, lemlästa och curb-stompa. Men Gears of War-världen är rik på väldokumenterad historia, och en sådan berättelse skulle kunna bli riktigt spännande och fungera fantastiskt bra med Kinect. Dessutom fanns regelrätta actionsekvenser i Heavy Rain som den med bilen, vilket gör det ännu mer lämpat för Gears of War.

Observera nu att det här bara är två grova förslag, och självklart kommer det inte att bli exakt det ena eller det andra. Men i stora drag är det något av dessa jag gissar på, eftersom de lätt skulle kunna göra Kinect behjälplig i Gears of War-universumet, utan att göra folk förbannade på lagg i exempelvis hårda eldstrider med millisekundprecision.

Innan jag avrundar finns det en liten detalj till värd att inflika. Jag har faktiskt ingen aning om Gears of War: Exile ens är ett Xbox 360-spel. I teorin skulle det precis lika gärna kunna vara ett exklusivt Playstation 3-spel. I praktiken är det nog inte det eftersom Microsoft har publiken, det vore vansinnigt av Epic att pissa dem i ansiktet.

Men multiformat är inte alls otänkbart, och inte heller att vi snackar om ett Iphone-spel eftersom Epic visat stort intresse för formatet (Epic Citadell och Infinity Blade är två exempel på det). Däremot lär det inte vara Windows Phone 7 om inte Microsoft lättat på XNA-reglerna så Epic kan föra över sin Unreal-grafikmotor.

Till syvende och sist är nog Microsoft trots allt lågoddsaren. De har hittills gett ut tre Gears of War-spel, de har publiken, och som jag spekulerat kring finns rykten om Kinect och Gears of War, Cliffys flirt med Kinect och Microsofts snack om snyggare hardcore-spel till just Kinect. Men man ska veta om att det inte alls behöver vara så. Kanske är Gears of War: Exile ett release-spel till Wii 2? Oavsett vilket lär vi få veta inom kort, Cliffy kommer nämligen ha en egen Keynote på GDC som startar 28 februari och förmodligen är spelet utannonserat innan dess.

Nytt Gears of War alltså

Vad är egentligen Gears of War: Exile? Är det dags för serien att göra Playstation 3-premiär månne, eller Kinect inblandad?

HQ