Svenska
Blog

Heldag i New York

Skrivet av Jonas den 30 januari 2011 kl 02:44

Efter ett hektiskt schema har jag haft lördagen fri i New York. Och det finns såklart tristare platser än så att slå ihjäl en heldag i. Av en ren slump visade det sig att en av minibossarna från Ica Maxi i Östersund och tillika god vän till mig befann sig i New York. Själv bor jag i Soho, medan han har sitt hotell runt Central Park, vilket ledde till en rejäl promenad i solskenet längs Broadway strax före 09 på morgonen.

Jag älskar att promenera i USA. Folk är osannolikt trevliga och ska alltid heja och säga något uppmuntrande, och det finns alltid gott om tid att hjälpa en vilsen turist. Det är osannolika mängder snö här just nu, och vanligt folk tar själva sina spadar och går ut på gatorna för att dra sitt strå till stacken. Kontrasterna mot Sverige där vi gärna klagar utan att göra något och förväntar oss att staten ska fixa allt kunde inte vara mycket större.

Nåväl, det blev en lång dag där jag gått mer än jag gjort på åratal. Chinatown, Empire State Building, Manhattan Mall, Forbidden Planet, Union Square, 5th Avenue och Times Square - jag har hunnit med dem alla och mycket mer därtill. Totalt kånkade jag på tio kassar (innehållandes allt från sneakers till böcker, beef jerky, en av de där nya Xbox 360-handkontrollerna med förvandlingsbart styrkors, Lush-tvålar, lokalproducerade delikatesser, tidningar om amerikanska inbördeskriget och Twinkies samt åtskilliga lådor godis med mera) av varierande vikt innan det var dags att börja ta sig hemåt igen.

Vilket var lättare sagt än gjort. Ett nytt snöfall startade och sabbade för trafiken och att hitta en ledig taxi runt Times Square rusningstid på en lördag visade sig vara bra precis omöjligt. En bra lördag avrundades sedan med en pizza på Lombardis, allmänt ansett som New Yorks bästa pizzeria och en av de bästa i USA överhuvudtaget. Och låt mig bara säga att jag förstår varför. Sinnessjukt bra råvaror, perfekt deg och en tomatsås jag hade kunnat dricka med sugrör gav utgjorde den klart bästa pizza jag någonsin ätit.

Nu sitter jag och bloggar på hotellrummet och kämpar med att hålla ögonen öppna (och grymma blåsor av allt gående). Imorgon startar resan hem, men först jag handla på mig ett lager munkar på Dunkin' Donuts (Boston Creme är värd att döda för) samt shoppa lite amerikansk grym cheddar till mig och Petter för att förgylla hamburgarlagandet på hemmaplan under våren.

Heldag i New York

Det är alltid med visst vemod jag lämnar USA. Det är bara ett närmast oförskämt trevligt land att besöka, helt enkelt. Här en bild från Lombardis pizzeria.

HQ