Svenska
Blog

E-sport på svensk TV

Skrivet av Jonas den 4 februari 2011 kl 14:04

Att spel som sport är stort i Sydkorea är väl inte direkt någon hemlighet. Många spelare av främst Blizzards titlar har direkt stjärnstatus och det finns stora pengar att tjäna för den som är flink i fingrarna. Här i väst är det inte alls samma drag, men det finns ett par tappra försök, där amerikanska Major League Gaming förmodligen är det bästa.

I år är det större än någonsin och den som är skicklig i exempelvis Halo: Reach kan roffa åt sig närmare 700 000 kronor i prispengar. Och summorna och uppmärksamheten växer. Frågan för mig är inte om, utan när vi kommer att kunna se direktsända matcher på svensk TV. Sporten är ju idealisk för ändamålet eftersom man ju faktiskt i de flesta fall spelar på en TV.

Problemet är hur styvmoderligt spel behandlas i väst. Det är en lek, inget annat, trots att man alltså kan bli bäst i världen och redan nu vinna så mycket pengar att man direkt kan investera i någon av Audis värstingmodeller. Men vad är egentligen sport då? De allra flesta skulle nog hålla med om att fotboll är sport. Det ska vara fysiskt tycker nog många. Men hur är det då med bodybuilding? Och hur är det med golf, biljard eller dart?

Ja, och hur är det med schack? Tycker man inte att schack är en sport, hur är det då med blixtschack som ju kräver snabba rörelser? Med tanke på den nästan sinnessjuka fingerfärdighet de bästa spelarna har oavsett spel de spelar (gäller allt från Tetris till Street Fighter 3) ska man allt ha en bra snedvriden syn på spel för att inte inse att det är artisteri av världsklass.

Visst är spel i första hand underhållning. Men när jag spelar fotboll med polarna om somrarna på lösa boliner är det också i första hand underhållning. De allra flesta som sparkar boll spelar trots allt inte i någon organiserad liga, trots att fotboll väl ändå är sporternas sport. Men spelar jag rankade matcher i något spel så är det tävling och e-sport. Nu är jag inte ens i närheten av så bra som jag skulle behöva vara för att ha en chans på några prispengar, men man måste som sagt inte spela i Premier League för att fotboll ska räknas som en sport.

I år är MLG större än någonsin och det kommer bara fortsätta att växa. Och man kan absolut tänka sig att flera utmanare dyker upp, i takt med att prispengarna blir större och större. Redan idag har vi ju kunnat se turneringar i flera spel på svensk TV. Ge det några år till så tror jag säkert att någon amerikansk kabelkanal kommer köpa upp rättigheterna att visa MLG, och att valfri svensk kanal därefter plockar upp rättigheterna i sin tur.

E-sport på svensk TV

Spel som sport på svensk TV tror jag är en oundviklig del av framtiden.

HQ