Svenska
Blog

Totalstopp av Kinect-spel

Skrivet av Jonas den 21 februari 2011 kl 03:22

Kikar amerikanska topplistan för januari och läser att Kinect fortsätter sitt framgångståg. Tillbehöret säljer löjligt bra och har bara i antalet bundles räknat sålt en kvartsmiljon enbart i USA förra månaden. Då återstår naturligtvis all försäljning av löskameror samt resten av världen (både bundles och löskameror). Och man ska såklart veta att januari normalt är en av de långsammare månaderna.

Jag tror lugnt att vi kan utgå från att en bra bit över halvmiljonen Kinect letat sig ut till konsumenter. Nu behöver jag väl knappast slå fast att Kinect är en makalös succé, men det är ändå intressant att se att den verkar fortsätta, och även spelen säljer bra, främst Kinect Sports och Dance Central som båda är riktigt underhållande.

Så allt är frid och fröjd och Microsoft gnuggar händerna med andra ord? Nej, jag är faktiskt inte så säker på det. Microsoft hade en stabil radda Kinect-spel vid premiären med flera tunga titlar, och under Tokyo Game Show överraskade man genom oväntat många och tunga japanska spel. Dessutom finns ett antal lovande tredjepartshöjdare på gång.

...bara det att inget av dem ser ut att komma den närmsta tiden. Det kan väl inte bara vara jag som tycker att Kinect för tillfället känns en smula övergiven? Microsofts lycka är såklart att tillbehöret är unikt och inte alls liknar framför allt Move. Därför görs många spel exklusivt med Kinect i åtanke och både Hudson, Konami, Namco och Ubisoft har dragit sitt strå till stacken.

Men i år har det varit helt tomt sånär som på Dr. Kawashima's Body and Brain Exercises. I slutet av månaden kommer Child of Eden som jag personligen ser väldigt mycket fram emot, men det är ju en titel för hardcore-spelare enbart. Först i april kommer nästa större titel och då är det Michael Jackson: The Experience som redan finns till Wii och även kommer till Playstation 3.

Sedan då? Jag har faktiskt inte en aning. Jag vill absolut spela Capcoms kommande Steel Battalion: Heavy Armor, men kommer det i år? Kanske, Kanske inte. Och när kommer Grasshoppers mystiska Codename D? Hur är det med Haunt som utvecklas av Parappa-gänget Nana On-Sha? Segas Rise of Nightmares? Och kanske viktigast av allt, Project Draco, det Panzer Dragoon-liknande äventyret, när får vi spela det?

Sedan finns Star Wars Kinect, Forza Motorsport 4 (som dock inte alls tycks ska spelas med Kinect, utan kameran ska användas för att kika runt på banorna) och... inte så mycket mer. Det ryktas dock om Kinect-versioner av både Gears of War och Halo, men även om de båda kommer så är de ju främst hardcore-spel.

Kort sagt så tycks Microsoft i turbofart ha hamnat i den sits Nintendo sitter i. Fansen vill ha hardcore-spel, men de kommer aldrig bli lika populära som de vanliga casual-spelen (jämför hur Punch-Out och Donkey Kong Country Returns sålt jämfört med Wii Party och Wii Sports Resort). Och till den stora casual-massan som är den egentliga Kinect-publiken har man ingenting. Istället är det just spelen som släpptes i november som fortfarande i februari finns med på listorna och troligen lär fortsätta vara det.

Det finns därmed en överhängande risk att Kinect kommer förvandlas till dammsamlare, framför allt för den publik som är viktigast för Microsoft. De behöver få ut Dance Central 2 i år, något mer charmigt partyspel liknande Kinect Sports och gärna en Mario Kart Wii-utmanare. Men inget av dem finns utannonserat och inget av dem kommer släppas den närmsta tiden. Det har kort sagt blivit ett totalstopp på Kinect-spel, medan kameran fortsätter sälja som smör.

Microsoft sitter just nu i en guldsits, men jag är faktiskt inte helt övertygad om att framtiden ser riktigt lika ljus ut. Kinect behöver fler spel, och det inom kort. Att visa dem på E3 och släppa dem i höst kan faktiskt vara för sent.

Totalstopp av Kinect-spel

Kinect Star Wars kan bli en riktig guldgruva för Lucasarts och Microsoft. Men kommer det ens att släppas i år? Kinect skulle behöva fler spel redan i vår.

HQ