Svenska
Blog

Därför tror jag på Xperia Play

Skrivet av Jonas den 22 februari 2011 kl 20:47

Jonas Elfving var på mycket gott humör när han kom hem från Barcelona och hade hårdtestat Xperia Play (ni har väl läst hans artikel). Men medan produkten i sig definitivt känns stekhet, kan jag inte låta bli att fundera lite över dess kommersiella potential. Sony har gjort det svårt för sig och kommer exploatera Playstation-varumärket mycket mer framöver över.

Playstation-tablets är redan bekräftade och det är nog bara en tidsfråga innan det kommer Blu-ray-spelare med inbyggt Playstation 3 (i sig lite ironiskt), TV-apparater och fler prylar. Dessutom har man PSP2 runt hörnet, så Xperia Play kommer kort sagt att ha fullt upp med att hävda sig bland Sonys egna produkter.

Då har jag inte ens nämnt att Nintendo som bekant har 3DS på gång, att Iphone går på som på räls och att Microsofts Windows Phone 7 faktiskt tycks ha fått en hyfsad start och växer snabbt. Till det kommer såklart alla andra smartphones, och Androider i synnerhet.

Kort sagt, att lyckas med den konkurrensen är inte det lättaste. Men det är just det sistnämnda som jag tror kan bli Xperia Plays räddning, nämligen just att det är en Android-smartphone. Redan i maj förra året sålde Android snabbare än vad Iphone gjorde, och i december ifjol meddelade Google att det registrerades 300 000 nya Android-mobiler - om dagen.

För bara någon vecka sedan kunde vi läsa att Android i USA nu har passerat ensam majoritet. Marknadsandelen för Android är 53%, att jämföra med tvåan Iphone på 19%, och då ska man veta att Android fortsätter öka.

Så för att uttrycka sig krasst: Sony har valt en förbannat jävla bra partner!

Det man så lätt glömmer är att Xperia Play inte alls är begränsad till just en telefon. Så länge det finns rätt prestanda (och framtida telefoner kommer ju knappast att bli svagare) så är det bara att bygga vidare på konceptet. För det är ett koncept. Inte som N-Gage, en enda telefon. Xperia Play är inte en portabelt enhet, utan en plattform väl rustad för framtiden.

Man har välkända spelserier, en extremtrogen kärna fans som redan dag ett kommer skaffa mobilen och sätta igång med att ladda ner spel. Eftersom den har viss bakåtkompatibilitet med tidigare Playstation-enheter kommer spelen kunna släppas i hyfsat tempo och med liten insats. Men grejen är ju den att Playstation Phon... f'låt, Xperia Play har en massa andra bra saker för sig med.

Det är inte minst en grym mobil. Den drivs av Android Gingerbread och har tillgång till det redan enorma utbud av program som finns på Android Market. Den enda skillnaden är att istället för ett utskjutbart tangenbord som så många smartphones har, har denna en utskjutbar handkontroll samt viss inbyggd Playstation-mjukvara. Och om spelen till Android- och Iphone-mobiler har några problem så är det väl oftast just spelkontrollen. Något som Sony Ericsson nu alltså fixat.

Jag säger inte att Xperia Play är en perfekt produkt utan kompromisser. Långt därifrån. Vad jag säger är att den heller inte ens behöver vara det. Xperia Play är som sagt inte ett format. Den drivs av standardkomponenter och har ett standardoperativsystem och under loppet av några års tid kommer det hinner komma många varianter på denna Playstation-mobil, som jag i slutändan tror har framtiden för sig. Antalet gamers som vill ha en bra kombinerad mobil och smartphone är helt enkelt tillräckligt stort. Och det med råge.

Därför tror jag på Xperia Play

Att mobiler tar över den bärbara marknaden känns smärtsamt uppenbart, och Xperia Play är förmodligen en väldigt bra hybridlösning som jag tror blir långlivad och framgångsrik.

HQ