Svenska
Blog

15 minuters berömmelse

Skrivet av Jonas den 28 april 2011 kl 01:22

Amerikanerna talar ju som bekant gärna om 15 minuter av berömmelse när man syftar på olika typer av dagsländor. Det känns såklart fel att kalla Nintendo Café för en sådan, inte minst eftersom konsolen ju överhuvudtaget inte ens visats ännu. Ändå kan jag tycka att de haft en helt bedrövlig otur.

Istället för massor av spekulationer, rykten och annat om den nya hårdvara har mediebruset i spelvärlden de senaste dagarna helt kommit att handla om Sony. Hackare har som bekant skadat PSN så våldsamt att Sony tagit ned det. Sakta men säkert framträder en olustig bild av ett företag som vetat om säkerhetsbristerna, men som inte gjort något åt dem, och som heller inte i tid informerat om vad som händer.

77 miljoner hackade konton smäller högre än Nintendos nya hårdvara. Alla vi som har PSN-konton har lösenord på flykt. Inget hindrar hackarna från att prova mitt lösenord på Paypal, Amazon.com eller Hotmail. Och i ett av de fallen hade de dessutom lyckats.

Men låt oss tala om Nintendo istället. Nya konsoler är betydligt roligare än potentiella cyber-terrorister och nonchalanta företag. De har som bekant redan bekräftat att de ska visa en ny konsol på årets E3-mässa, vilket förmodligen kastar upp och ned på hela spelvärlden. För jag börjar instämma i folks uppfattningar om att bristen på rykten om ny Microsoft-hårdvara förmodligen tyder på att det heller inte blir någon.

Och som jag skrivit tidigare: visar inte Microsoft, så gör heller inte Sony det. Men glöm snacket om 2015. När Nintendo släpper ny nyskapande hårdvara darrar Microsoft och Sony. Ett scenario där de båda decimeras helt till casual-konsoler för en publik som köper ett spel om året, medan hardcore-fantaster och även Nintendos unika publik spelar Café känns fullt realistiskt.

Såhär kan det naturligtvis inte vara, Microsoft kommer därför visa ny hårdvara nästa år, eller möjligen tidigare ändå. Och Sony lär vara framme med trailers på vad man hoppas uppnå precis som man gjort under de två senaste generationerna.

Då är frågan vad som händer. Kommer Microsoft och/eller Sony gå all-in med en svindyr konsol som måste säljas med massiva miljardförluster, eller kommer man vilja göra som Nintendo och gå med vinst dag 1? Oavsett vilket kan vi lugnt utgå från att Microsoft och Sony kommer hänga på varandra hyggligt prestandamässigt. Det finns ingen poäng i att vara så mycket svagare att man plötsligt tappar multiformatsspelen.

Dessutom vill Microsoft ha viss PC-kompatibilitet, medan Sony har sin teknik-image att tänka på. Därför ser jag det som givet att de båda kommer sjösätta hårdvara i en annan division än Café. Ett värsta tänkbara scenario (för Nintendo) är att Microsoft visar sin nya konsol på Tokyo Game Show eller Video Game Awards, då hinner de inte ens få ut sin burk, innan Microsoft säger att man ska hålla i slantarna för att det inom kort kommer något värre.

Nintendo vill ha hardcore-spelarna, men det kommer att krävas att det är bra med kräm i Café för att de ska välja det formatet i första hand. Traditionellt vinner inte den kraftfullaste hårdvaran (Master System förlorade mot NES, Mega Drive ledde mot Super Nintendo tills Sega bytte ut den, Nintendo 64 torskade mot Playstation, Xbox hade inte en sportkeps mot Playstation 2 och Playstation 3 får pisk av Wii), men skiljer det så mycket mellan högt och lägst som det gjort denna generation tror jag det blir svårt att övertyga hardcore. Café måste därför åtminstone hänga med de båda andra hjälpligt för att den ska bli ett givet hardcore-val.

Kriget kommer att bli blodtörstigt nästa gång, mer än denna generation. Ni vet ju hur mycket pengar Microsoft var beredda att plöja ned i Kinect-reklam, och med så svindyr hårdvara som nästa generation kommer vara att utveckla duger det inte att sälja runt 50 miljoner konsoler på fem år som Playstation 3 och Xbox 360 gjort. Man måste sälja mer.

Hur det går för Nintendo är totalt omöjligt att sia om helt enkelt eftersom vi inte ens sett deras Café och ännu mindre konkurrenternas. Men det känns verkligen som de fattat en rad klyftiga beslut, och om Microsoft och Sony beslutar sig för att tjura på med sina nuvarande konsoler bara ett enda år för länge, det vill säga till 2013, så tror jag Nintendo kan ro hem även nästa generation. Kommer det däremot tre konsoler 2012 så... tja... Då är det tyngsta året i spelhistorien ett faktum.

15 minuters berömmelse

Nyheten om Nintendos nya konsol försvann blixtsnabbt i mediebruset och det blev bara 15 minuter av berömmelse. Räkna med att hypen tar fart igen närmare E3 dock, Café är stekhett.

HQ