Svenska
Blog

Vinstmaskinen Xbox 360?

Skrivet av Jonas den 29 april 2011 kl 01:16

Ögnar just nu igenom Microsofts kvartalsrapport för januari till mars månad. En urstark sådan. Bästa någonsin för perioden rent av. Windows 7-försäljningen överträffar alla möjliga förväntningar och Xbox 360 går som tåget och sålde 2,7 miljoner (att jämföra med 1,5 miljoner samma period förra året). Och tack vare Kinects fortsatta framgångar ökade speldivisionens intäkter med 66 procent.

Vinsten för Microsoft blev närmare 39 miljarder svenska kronor på dessa tre månader, och totalt har Xbox 360 sålt 53,6 miljoner. Och vi vet ju att över 20 miljoner av oss betalar för Xbox Live Guld, spelen säljer bra, nedladdningen är stor och så finns ju som sagt Kinect. Kort sagt, Xbox 360 måste rimligtvis ha varit en helt fantastisk affär för Microsoft.

Man har slagit giganten Sony, mer är fördubblat marknadsandelarna sedan förra generationen och pengarna bokstavligt talat forsar in, medan konsolen fortsätter att vara tredjepartsutvecklarnas gunstling. Dessutom har snittförsäljningen per konsol ökat från 8,8 spel förra året till 8,9 idag. En makalöst hög siffra.

Kort sagt: Xbox 360 är en vinstmaskin.

En sanning som skulle tåla att upprepas. Om den nu var sann. Men det är den inte. Trots alla dessa fina siffror ligger Xbox 360 nämligen ungefär $363 miljoner back under sin livstid. Det vill säga drygt två miljarder kronor. Och då ska man veta att Xbox 360 gått med vinst alla kvartal utom ett sedan Halo 3 släpptes.

Det här säger givetvis någonting. Det är dyrt att lansera kraftfulla konsoler. Någon gång i höst kommer Microsoft att ha vänt minus till plus för Xbox 360. Sedan väntar kanske 2-3 år som ger klirr i kassan innan en ny konsol helt tar över. Det här måste man ha i åtanke när man hoppas att Microsoft och Sony ska släppa ny hårdvara.

Konsolerna är gårdagens superdatorer. Skulle Microsoft ersätta Xbox 360 med en ny enhet i år, så skulle det alltså betyda att Xbox 360 som varit en vinstkonsol 4 år av 6 bara med nöd och näppe bidragit till Microsofts kassa. Och för Sonys del är det såklart betydligt värre.

Men nya konsoler kommer, det vet vi. Men hur kraftfulla blir de? Microsoft och Sony ville inte hamna för långt ifrån den andra eftersom det kan göra multiformatsspel omöjliga, men prestanda kostar pengar. Pengar som till stor del måste subventioneras. Nog kommer vi få mer kraftfulla konsoler, men jag undrar om inte den tiden när man försökte släppa så maxad hårdvara som det överhuvudtaget var ekonomiskt möjligt är över.

Jag säger inte att Microsoft och Sony kommer att släppa en ny Wii, men det lär heller inte bli någon Playstation 3. Det finns det helt enkelt ingen ekonomi i att göra.

Vinstmaskinen Xbox 360?

Microsoft tjänar groteska mängder pengar, även på Xbox 360. Ändå ligger den fortfarande back efter nästan sex år.

HQ