Svenska
Blog

Räkna med mer Duke Nukem

Skrivet av Jonas den 7 juli 2011 kl 09:42

Nej, Duke Nukem Forever kunde ha varit betydligt bättre än det var. Det tror jag vi alla kan slå fast, nästan oavsett vad man tycker om spelet. Trots allt var det under utveckling i närmare 14 år och har kostat mer stålars att utveckla än... ja, det mesta annat. Något spelupplevelsen helt enkelt inte motsvarar. Efter alla denna tid och resurser hade man kunnat förvänta sig mer.

Försäljningen har rättmätigt också uteblivit. Igår skrev branschanalytikerna ner sina förväntningar på grevens återkomst med svindlande 50%. I takt med de låga betygen har alltså även köparna bestämt sig för att stå över. Här är det lätt att tro att allt är kört för gamle Duke och att Take 2 gjorde ett felaktigt beslut som tog över det gamla liggsåret.

Inget kunde dock vara mer felaktigt. Gearsbox har släppt sina rötägg och allt de lanserat har inte varit guld och gröna skogar. De är dock en utvecklare jag har stort förtroende för och har vid flera tillfällen visat att de förstår spel. Självfallet visste de att Duke Nukem Forever inte var vad det borde vara.

Det finns helt enkelt två aspekter av uppköpet. Det ena är att det faktiskt vore kulturskymning att undanhålla spelarna Duke Nukems eskapader. Det finns trots allt åtskilliga av oss som velat återse gamle Duke. Jag försöker inte säga att Gearbox bara velat vara snälla (sådant existerar inte i spelbranschen eller egentligen någon bransch), men de har naturligtvis lyckats stärka sitt eget varumärke samtidigt som vi fått mer Duke Nukem, kort sagt en slags win-win.

Det är dock bara en del av det hela. Den andra är pengar (vilket också delvis går ihop med föregående punkt). Självfallet hade inte Gearbox räknat med att ta ikapp 14 år av utvecklingskostnader plus mer därtill med ett spel som inte ens var speciellt bra. Istället är uppköpet en extremt långsiktig satsning.

I och med att Duke Nukem Forever nu är ute kan Gearbox sätta igång med vad man egentligen velat göra. Nämligen ett eget spel i serien. Göra det från grunden och se till att allt från grafik till spelbarhet hålla högsta klass till premiären. Om man så vill göra Duke Nukem till ett slags maskot för företaget, precis som han varit för 3D Realms.

Troligen återser vi inte Duke Nukem på riktigt (DLC räknas inte) förrän en ny generation hårdvara är i full gång. Gearbox kommer ta 3-4 år på sig att se till att allt håller högsta klass, se till att de har ett koncept de sedan smidigt kan exploatera vidare och därefter lansera nya spel i serien kanske vartannat år.

Vad jag försöker säga är att Duke Nukems återkomst faktiskt inte blev vad någon av oss hade hoppats på. Men det spelar ingen roll. Det var åtminstone till viss det helt kalkylerat. Det var inte för Forevers skull man köpte licensen, utan för Duke Nukems. Och vi kan lugnt räkna med att se mer av honom i framtiden. Både bättre och svinigare än någonsin.

Räkna med mer Duke Nukem

En herre vi definitivt lär se mer av framledes. Men då kommer Gearbox se till att hans spel även lever upp till legenden.

HQ