Svenska
Blog

Kan Star Wars belasta?

Skrivet av Jonas den 16 juli 2011 kl 00:54

World of Warcraft har jag aldrig riktigt gett chansen, jag är inte överdrivet förtjust i designen och jag föredrar mina rollspel lite pillrigare. Utan att trampa någon på tårna så är det mina åsikter, därmed inte sagt att jag inte gillar onlinerollspel. Onej, tvärtom. Jag spelar dem mer än gärna, även om det är sällan och långt emellan tillfällena jag faktiskt fastnar för något.

Ett av de spel jag verkligen ser fram emot i genren är Star Wars: The Old Republic. Vilket är ganska lättmotiverat varför. Det är gjort av Bioware. Det baseras på Star Wars. Det ser jäkligt bra ut. Svårare än så är det inte. Och förväntningarna på spelet är givetvis skyhöga. Jag har hört mer än en World of Warcraft-torsk förkunna att de ska sluta spela när just Old Republic kommer.

Jag tror inte jag överdriver när jag slår fast att de flesta nog tror att det ska bli nästa stora grej, en seriös utmanare till World of Warcraft både spelmässigt och kommersiellt. Kanske inte i riktigt samma omfattnng, men ändå. En supersuccé. Vilket är rimligt att tro.

Det finns dock en ynka liten detalj som jag tror kan ligga i fatet när det kommer till det rent kommersiella. Nämligen spelets enskilt största styrka. Det ju faktiskt ett Star Wars-spel. Och då syftar jag inte alls på att det är ett filmlicensspel eller något sådant, utan på det enkla faktum att det känns lite för nördigt per automatik för många som spelar World of Warcraft.

Sistnämnda är ett totalt fenomen som attraherar alla typer av spelare. Vi snackar allt från hardcore-fantaster som varken pysslar med trivialiteter som äta eller sova, till hårdrockare på gymnasiet, till äldre gubbar och 16-åriga tuggummituggande tjejer klädda i rosa dunjackor. Kort sagt: alla.

Och medan jag kan se framför mig hur alla desssa faller pladask för sin Night Elf, sin Goblin eller sin Tauren - har jag dock svårare att se att samma sak skulle kunna gälla för en xenomorf mystiker som Yoda, en plåtgubbe som Kronos-32 eller en obskyr jedi-riddare som alltid uppmanas använda kraften. Jag älskar sistnämnda, tro inget annat, och jag vet hur populärt Star Wars är, men jag tror bara inte man kan nå samma publik med konceptet.

Folk pysslar nog hellre om sina husdjur än skaffar sig ett sällskapligt rymdmonster, att flanera runt i fantasybyar är bara inte lika hardcore som att göra samma sak på ett kliniskt rent jätterymdskepp, och på samma sätt finns det så många tunga floskler i Star Wars att det för många utomstående blir direkt töntigt. Här har Blizzard gjort något smart istället.

De har tagit fantasy med en klackspark, precis så mycket att den ironiska generationen vågar svälja allt med hull och hår. Det är popkulturella referenser, det är humor, obskyra händelser och fanservice så långt ögat når. Det blir lättare att ta till sig. Star Wars som ska vara ödesmättat och dessutom har en helt färdig värld att ta hänsyn till blir mer begränsat. Det kan man inte skoja bort. Vilket är precis vad jag älskar med Star Wars. Men jag tvivlar alltså på att alla andra faktiskt gör detsamma.

Kan Star Wars belasta?

Något för alla målgrupper? Undertecknad är inte helt hundra på den saken, men blir mer än gärna överbevisad...

HQ