Svenska
Blog

Hype-o-metern stiger igen

Skrivet av Jonas den 2 augusti 2011 kl 01:19

Jag tror aldrig jag väntat på en spelmässa och inte har haft orimliga förväntningar. Man kunde tycka att jag borde veta bättre, men orimliga är inte alltid detsamma som orealistiska och ganska ofta blir jag ändå positivt överraskad (även om senaste E3 inte var ett sådant tillfälle). En mässa som dock alltid brukar leverera är tyska Gamescom.

Och det av flera orsaker. Dels ligger den i Tyskland, vilket för mig lite fördomsfullt är lika med ordning och reda. Saker och ting fungerar helt enkelt väldigt smidigt när tyskarna arrangerar saker. Dels är det ju också så att Gamescom även är öppen för allmänheten och ganska nära, vilket faktiskt ger en gemytligare känsla och en betydligt högre frekvens av riktiga gamers.

Men framför allt så är förväntningarna låga. Ingen hoppas på sådär jättemycket, men ändå brukar vi få en hel del riktigt spännande grejer bekräftade. Jag surfar igenom vårat Gamescom-arkiv från förra året och ser bland annat att Sony lät utannonsera Resistance 3, Sega utannonserade Virtua Tennis 4, Kinect fick ett datum och Microsoft utannonserade Age of Empires Online.

Inga jättesaker, men ändå nog för att göra mässan intressant. Det händer faktiskt saker där. Tidigare år har vi fått Playstation 3 Slim med tillhörande prissänkning och Fable III. Bland mycket annat. Spelbranschen får som bekant svårare och svårare att hålla tyst om vad som ska hända. Och några som drabbats av detta nu är tyska Crytek.

Dels är det väl dags att visa vad Ryse egentligen är för slags spel på allvar. Något jag tror kan bli ett av Microsofts huvudnummer. Men förutom det ryktas det så febrilt att det är svårt att blunda för allt som tyder på att det är dags att visa ett nytt Timesplitters. Något som såklart vore skitkul. Timesplitters till Playstation 2 spelade jag så mycket multiplayer i att det förmodligen bara är Goldeneye 007 och Halo: Combat Evolved som kan tävla tidsmässigt för min del.

Och efterföljarna var faktiskt inte heller helt dumma. Med rätt resurser, rätt grafikmotor och nödvändig tid tror jag att det kan bli något att hålla utkik efter. Crysis 2 var långt ifrån perfekt i multiplayer, men ambitionerna fanns där och Crytek UK (före detta Free Radical - och i sin tur före detta gänget som gjorde Goldeneye 007 hos Rare) visade ändå prov på goda idéer.

Sedan är det ett rykte till. Grand Theft Auto V. Här är jag dock inte lika övertygad om att det ska visas. Varför skulle Rockstar välja bort E3 till förmån för Gamescom, och varför Europa framför USA där serien har sin största marknad? Däremot tisslas det och tasslas så mycket nu att Rockstar nog ändå är stressade. De vill inte få sin produkt läckt innan de själv har fått chansen att presentera det. Man tappar så ofantligt mycket nyhetsvärde på det sättet. Därför känns det trots allt som att det kanske kan visas i Tyskland, även om det som sagt nog inte är sannolikt.

EA brukar också alltid satsa på tyskarna, och här tror jag att det kan vara Dice som får glänsa med ett nytt Mirror's Edge. Återigen har det snackats så mycket att det bara helt enkelt verkar vara dags att visa. Dessutom är det som sagt Europa, och även Mirror's Edge kom att bli starkt förknippat med tyska spelmässor när det begav sig.

I övrigt då? Någon överraskning får vi säkert. Får egen del ser jag dock mest fram emot, och hoppas mest på PS Vita. Den lilla raringen ser så brutalt överjäklig ut att jag får stora skälvan bara av att tänka på det. Att för första gången kunna spela förstapersonsskjutare och tredjepersonsaction med två analogspakar lika bra som hemma och ha hårda multiplayer-strider var jag än är gör mig halvt förlamad av upphetsning. Gief plx, som det heter.

Hype-o-metern stiger igen

Playstation 3 Slim med tillhörande prissänkning är min favoritutannonsering från Gamescom. Vilken är din och vad hoppas du på i år?

HQ