Svenska
Blog

Att leva i Assassin's Creed

Skrivet av Jonas den 14 augusti 2011 kl 18:23

Har spenderat en vecka i Italien i glada vänners lag. Ett härligt gäng om sex gubbar som varje år gör en förlängd weekend-resa till någon europeisk plats med målsättningen att bo billigt men bra och såklart ha väldigt trevligt. Idag tjänar alla hyggliga pengar och skulle inte alls behöva leta billigaste hotellen, men det har liksom blivit en sport att resa och bo fyra nätter för under 3000 kronor.

Den här gången gick turen till Pisa och Bologna med tiden fördelad 50/50. I Pisa kretsar allt kring deras lutande torn som dock visade sig vara ett av de roligare kända monument jag besökt. Dess lutning är så kraftig att trappstegen upp ofta känns som trappor som leder nedåt. Lite 'Lustiga huset'-känsla, sådär. Väl på toppen är utsikten dessutom fenomenal.

Däremot är Pisa i övrigt inte mycket att hänga i granen. Lite för liten stad för en så stor sevärdhet och allt känns därför turistanpassat. Bologna var däremot en höjdare. En livlig miljonstad med arkitektur som gav mig ett enormt sug efter mer Assassin's Creed. Man nästan förväntade sig att se Ezio studsa mellan taken på de medeltida (eller ännu äldre) kåkarna.

Den mäktigaste grejen i Bologna är dock Asinelli, ett närmare 100 meter högt torn som är extremt välbevarat från tidigt 1100-tal. Om man bortser från det sinnessjuka i att alls bygga ett smalt 100 meter högt torn i sten, så är det i så fint skick att det går utmärkt att gå uppför alla trappor i dess innanmäte till toppen för en enastående utsikt. Alla med historieintresse kommer älska, lovar (liksom alla som gillar Assassin's Creed, man vill liksom bara dyka ner i halmbalen under)!

Annars är Italien som vanligt en plats att besöka bara för maten om inte annat. Alla andra kök får ursäkta, men det italienska är i särklass. Pasta, pizza, kallskuret, bläckfisk och torkat kött går helt enkelt inte att få bättre än i just Italien, vilket också är orsaken till att mitt kompisgäng valt att återvända till Italien som enda land av alla vi besökt. Och då inte bara en favorit i repris, utan två. Komplettera sedan resan med riktig italiensk glass och resan är direkt mödan värd.

Att leva i Assassin's Creed

Världens troligen coolaste felbygge. Återkommer imorgon med spelbloggandet.

HQ