Svenska
Blog

Jagad till en ny PC?

Skrivet av Jonas den 5 september 2011 kl 20:01

Det här med när nya konsoler ska släppas är ganska uttjatat och jag tänkte inte vältra mig i det något mer än att konstatera att det nog skulle behövas fräsch hårdvara. Låt mig förklara varför.

Playstation 2 har med all tydlighet visat att man kan ha två konsoler levande samtidigt, så både Microsoft och Sony skulle förmodligen kunna börja sälja in dyrare konsoler nu och bibehålla verksamhet till både Playstation 3 och Xbox 360.

Krass ekonomi säger dock att det inte är så enkelt. Att få folk att utveckla spel till extremkomplicerade konsoler är inte det lättaste. Det finns ju noll Playstation 4- och Xbox 720-ägare att göra ett svindyrt spel till de formaten känns naturligtvis inte direkt lockande. I synnerhet när man jämför med de drygt 100 sammanlagda miljoner som finns av Playstation 3 och Xbox 360.

Idag tjänar framför allt Microsoft, men även Sony pengar på TV-spelen och de vill såklart göra det ett tag. Att då komma med ny hårdvara och ta nya förluster gör att det verkligen inte är någon mening att ha en egen konsol längre. Det blir bara välgörenhet av alltihopa. Det finns dock en liten risk med att vänta mycket längre, en risk jag inte har några siffror på, men som åtminstone magkänslan säger redan håller på att ske.

Vi snackar om att folk som antingen slutat spel PC för att gå till konsoler, sådana som alltid alternerat mellan båda eller rent av de som aldrig spelat PC - har skaffat sig en ny värstingburk för att slippa den ganska primitiva grafiken konsolerna erbjuder idag. Det är inte speciellt dyrt egentligen. Lägger man bara på någon tusenlapp på den datorn man ändå hade tänkt köpa så sitter man plötsligt med hårdvara som utklassar konsolerna flera gånger om. Något som till och med gäller laptops idag.

Och numera kopplar man bara en Xbox 360-handkontroll och TV till sin PC så är det inga egentliga skillnader mot att lira konsol. Och om man nu spelar Games for Windows-titlar som exempelvis Age of Empires Online, Fable III eller Gears of War kan man till och med fortsätta plocka achievements till sitt Live-konto. Gränserna är kort sagt ganska utsuddade.

Jag har själv spelat förhållandevis lite PC jämfört med den tid jag gett konsolerna, fram tills helt nyligen när jag investerade i en brottarburk. Idag känns det självklart att recensera spel som Warhammer 40,000: Space Marine och Dead Island till PC främst istället för att sitta med våra debug-konsoler. Grafiken blir bättre, bilduppdateringen likaså och det är enklare att fånga bilder och filmer från spelandet. Dessutom spelar jag ju som sagt med en Xbox 360-handkontroll. Jag får helt enkelt alla fördelar, inga nackdelar.

Man behöver inte vara speciellt grafiktokig (vilket i sig inte är något man behöver be om ursäkt för, ingen skulle klaga om man kritiserade fula specialeffekter i en film) för att vilja få spelupplevelsen så fräscht presenterad som möjligt. Och om man har jagat en person från konsol till PC tror jag de kan bli svåra att få tillbaka. Då har de skaffat sitt Steam-konto, laddat ner flera spel och sitter på hästkrafter som förmodligen redan nu är fullt jämförbara med vad Playstation 4 och Xbox 720 kommer spotta ur sig när de väl lanseras.

Allra oroligast för detta borde rimligen Nintendo vara, möjligen även Sony som dock säljer PC-datorer själva. Microsoft har som bekant Windows och tjänar storkovan på PC som spelformat. De har inget emot att PC växer på bekostnad av konsol. Det är fortfarande deras kunder. Däremot vill de såklart inte tappa vinstmaskinen Xbox 360 och måste därför följa med konkurrensen oavsett.

De som byter från konsol till PC, av vilken anledning det nu må vara, är hardcore-spelarna. De som köper Kinect och tycker dess partyspel är bäst, är inte samma publik som handlar en PC för tio lax. Det vill säga samma konsumenter som förväntas vara de första att skaffa en ny konsol. Nya konsoler brukar sälja ganska långsamt och varenda köpare är viktiga under första året. Finns inte publiken som vill betala för kalaset kan det bli som med Nintendo 3DS.

Därför undrar jag hur länge Microsoft och Sony vågar vänta med att släppa Xbox 720 och Playstation 4. Den kund som just köpt en ny speldator kan inte förväntas köpa en ny dyr konsol under den första tiden, och ju längre man väntar, ju fler tappar man till PC. Konsoler som fenomen är inget man kan ta för givet och idag jagas många spelare att haka på PC-tåget då det helt enkelt inte finns något hightech-alternativ i konsolvärlden.

Förra generationen kom fyra någorlunda likvärdiga konsoler gemensamt upp i över 200 miljoner sålda konsoler på sex år. Nu är motsvarande siffra 100 miljoner (räknar inte Wii som likvärdig) och den viktigaste publiken tycks ha blivit casual-spelarna. Kort sagt kan en ny konsol snart vara ett måste om man vill behålla sina trognaste fans. Annars är kanske konsolpubliken som är beredda att betala för kostsam hårdvara förlorad.

Jagad till en ny PC?

När Playstation 3 och Xbox 360 lanserades hade de grafikkort så då var i mellanprisklass. Ett riktigt bra grafikkort idag lär alltså motsvara vad Playstation 4 och Xbox 720 kommer mäkta med.

HQ