Svenska
Blog

Nintendo vs Sony, det hettar till

Skrivet av Jonas den 7 september 2011 kl 16:59

Antar att ni vid det här laget läst nyheten om höger styrspak till Nintendo 3DS i dagens nyhetsskörd. Något som för mig är den senaste tidens överlägset största överraskning. Visst, jag har fattat att det inte gått sådär övermåttans bra för enheten, något prissänkningen var ett bevis på om inte annat.

Och att Nintendo insåg allvaret i situationen syntes tydligt när man valde att dela ut 20 Nintendo-klassiker till alla som köpt enheten tidigt. Något som ändå kändes mer generöst än jag hade trott på från Nintendos sida. Men nu börjar jag förstå varför. Det har som bekant ryktats om en ny Nintendo 3DS-enhet med två analogspakar samt ett billigt tillbehör som skulle ge en extra analogspak till nuvarande enheter. Samtidigt har det snackats om att Nintendo skulle tona ned betydelsen av 3D.

Något som i sig lät uppseendeväckande, som att Nintendo redan gett upp sin nya enhet. Men när jag nu tittar på scans från Nintendos tilltänkta lösning ser jag vilken efterhandskonstruktion hela idén är. Lösningen är fruktansvärt ful och klumpig och gör enheten nästan omöjlig att kalla portabel. Det kommer vara som att gå omkring med en tegelsten på fickan. Det där är naturligtvis ingen lösning som kommer vara hållbar särskilt länge med svinsexiga PS Vita runt knuten.

Och det är väl exakt det Nintendo insett. Folk har inte fattat att Nintendo 3DS är en ny enhet, den har varit för dyr, den har saknat spelen, och eftersom den saknar två analogspakar kommer den gå miste om bra versioner av alla förstapersonsskjutare samt spel som kräver smidig kamerarotering. Det har inte varit populärt bland tredjepartsutvecklare.

Riktigt mörkt läge alltså. Nintendo hade så kallt räknat med att enheten skulle flyga ur hyllorna med sådan fart att inget mer krävdes från deras sida, och därför fanns heller ingen plan B. Efter Nintendo DS-framgångarna var ju succén given liksom, och Sony fattar fortfarande inte vilken typ av spel det är som säljer portabla enheter.

När allt gick snett insåg Nintendo i somras allvaret. Trots att deras stationära konsoler gått allt sämre fram till och med Wii, har man alltid haft sin totala dominans på den bärbara marknaden att luta sig emot. Tappar man den biten kan det bli tufft. Och med växande smartphone-marknad och PS Vita runt hörnet är läget riktigt kärvt.

Plan C (eller valfri senare bokstav) är vad jag skulle vilja kalla den nya analogspaken. Nintendo 3DS tappar helt sitt smäckra utseende, blir stor och bulkig, får fler knappar och kommer inte längre passa de yngsta spelarna på samma sätt som förut. Nintendo 3DS blir med ens en krångligare enhet än PS Vita. Dock utan prestandan och de andra funktionerna Sony erbjuder.

Nintendo har kort sagt sabbat sin egen enhet och jag gissar att en kompatibel efterträdare kommer släppas inom kort. Det där åbäket är inget som kommer locka i den enda julhandel 3DS får har för sig själv utan PS Vita på marknaden. Det är för ofokuserat och konstigt, folk kommer dra sig för att köpa innan de vet vad som händer.

Med det sagt så tror jag inte alls att allt är kört. Men visst har det blivit mycket svårare för Nintendo. Och i väst är jag fortfarande tämligen övertygad om att tiden för portabla spelenheter är förbi. Möjligen att Sonys Playstation-tablets kan bli vettiga utmanare, men även det har jag svårt att se. Android-spel lär vara de dominerande till Android-tablets, och så är det bara. Tablets är det nya svarta och den just nu förhärskande varianten av en portabel spelenhet.

Istället är det om Japan slaget i huvudsak kommer stå. I Japan är bärbart spelande större än någonsin och är idag viktigare än stationärt. Det är förmodligen på grund av Japan som Nintendo anser sig måsta stuva om Nintendo 3DS och man är livrädda för att Sony ska lyckas med PS Vita. Att Nintendo ändå tar till dessa drastiska grepp man gör nu visar att man inte har några som helst planer på att lägga sig utan strid, och det börjar helt klart hetta till på den bärbara marknaden.

Den 13 september har Nintendo ett event där man ska försöka förklara sin strategi för framtiden och parata om Nintendo 3DS. Det kommer bli extremt intressant att se vad man har att säga. Och om det nu faktiskt är så att man hädanefter ska satsa på två analogspakar och släppa en ny enhet tycker jag faktiskt Nintendo ska göra bot och bättring och faktiskt kompensera med mer än tio NES- och Game Boy-spel. Det kommer inte på långa vägar räcka för att tappa den badwill man annars riskerar.

Nintendo vs Sony, det hettar till

Större, tjockare, fulare och ett absolut måste till din 3DS. Kriget mellan Nintendo och Sony börjar hetta till.

HQ