Svenska
Blog

...och nu blir det barnprogram #2

Skrivet av Jonas den 8 september 2011 kl 18:00

Om du missade den första delen där jag korar bästa intron från 80-talets härliga TV-serier så hittar du den här. Nu tänkte jag ge mig i kast med de absolut bästa TV-introna som jag skämdes bort med under det årtionde då fler ikoniska TV-serier grundades än under något annat årtionde. Nu kör vi, dags att avslöja gräddan.

5. He-man (LÄNK!) - En av de mest ikoniska serierna och som kom att bli ett riktigt begrepp som används än idag är He-man. Jag drömmer fortfarande om att få se en riktigt cool och mörk nytolkning med stora resurser, gärna skapad av Peter Jackson. Tills dess kan jag lyssna på He-mans testosteronstinna intro hur många gånger som helst, det matchar puckomachoserien perfekt och är skönt ostpampigt än idag.

4. G.I. Joe (LÄNK!) - En till ikonisk serie är G.I. Joe som i Sverige var känd som Action Force. Här frodades amerikansk vulgonationalism, fördomar, stereotyper, våld och ninjor i drivor. Vad fanns det inte att gilla för en liten grabb, och det lyckade introt representerar serien direct och får mig fortfarande på gott humöt.

3. Gummi Bears (LÄNK!) - Det var nära att jag tog med Duck Tales på listan, men I slutändan finns det en bättre kandidat som på ett enastående sätt visar hur vältecknade och välljudande 80-talets TV-serier kunde vara. Här i Sverige drogs vi med en fasansfull dubbning som fortfarande ger mig kalla kårar, men originalet är helt underbart. Tungt men ändå mysigt och sätter en i stämning direkt för bumbiaction.

2. Robotech (LÄNK!) - Säg Robotech och ett Macross-fan någonstans på Jorden dör. Det anses vara en av de mest misshandlade och slaktade serierna någonsin där man hejvilt bytte namn på folk, klippte ihop serier som inte hörde samman och anpassade allt för en västerländsk publik. Men när resultatet blev så bra som det blev, vem fasen bryr sig. Robotech var snubblande nära att ta hem segern för bästa intro och blotta åsynen av VF-1 och SDF-1 ger mig gåshud än idag (och japp, jag är fortfarande kär i Lynn Minmay).

1. MASK (LÄNK!) - Långt ifrån den mest kända serien, den gavs som flyktigast ut på svensk VHS och gick ett kort tag i serietidningsform, medan leksakerna förde en undanskymd roll i hyllorna. Men skitsamma. På TV var MASK kung, en riktigt underhållande serie som troligen löst inspirerats av Mission Impossible där till synes vanliga människor är überagenter med specialtillverkade masker jobbar från en anonym bensinmack och bekämpar världsskurkar. Både jag och Petter har i omgångar haft MASK-introt som ringsignal och det råder ingen som helst tvekan om att 80-talet aldrig hade bättre intron att erbjuda än såhär.

...och nu blir det barnprogram #2

Mobile Armored Strike Kommand har absolut bäst intro bland 80-talets tecknade TV-serier. Det var den enda placeringen som aldrig var förhandlingsbar.

HQ