Svenska
Blog

PC-marknaden växer igen #2

Skrivet av Jonas den 23 september 2011 kl 16:06

Det är nästan på minuten exakt ett år sedan jag skrev bloggen PC-marknaden växer igen. Då skrev jag om hur den var på väg tillbaka, men kanske i en annan form än tidigare. Att hardcore-spelarna hade fått ett mer självklart hem hos konsolerna. En åsikt jag ett år senare inte är lika säker på att jag vill stå för. Vid den tidpunkten hade Move nyss lanserats utan att göra något större väsen av sig. Många (inklusive jag själv) trodde väl på moderata framgångar för Kinect, men inte att det skulle bli den snabbast säljande elektriska prylen någonsin.

Istället har konsolerna fått en allt större mängd så kallade casual-spelare, medan PC kommit att bli vad gamers trötta på primitiv hårdvara kommit att prioritera. Nu menar jag inte att PC inte skulle vara ett casual-paradis med, men det ena utesluter inte det andra och på den svenska topplistan har formatet gjort något av en comeback.

Och medan Microsoft och Sony hårdnackat vägrar svara på när de tänker lansera nya konsoler så fortsätter spelare att köpa gaming-PC för att redan nu få uppleva grafik som sannolikt kommer vara i paritet med eller till och med bättre än vad som Playstation 4 och Xbox 720 kommer spotta ur sig. Och nu börjar det verkligen hända och inte bara vara massa snack.

Visserligen är inte Nvidia direkt opartiska i detta sammanhang, men de presenterade idag en tabell som visar hur intäkterna från PC-spel ökar. Kraftigt. Detta medan motsvarande för konsol dalar. Något som sannolikt är rejält stressande, framför allt för Nintendo och Sony. För som jag slagit fast tidigare tjänar Microsoft pengar på Windows, och med PC som stark plattform får de också ett bättre skydd mot Apples datorer.

De allra flesta spelar bara på ett format. Att äga både Playstation 3 och Xbox 360 samt en gaming-PC hör verkligen till undantagen. Den som en gång bytt från konsol till PC kommer sannolikt inte byta tillbaka om de investerat i en ny värstingdator för runt 10 papp.

Särskilt inte idag när Games for Windows-spel (som kommande Batman: Arkham City) låter en fånga Achievements till det konto man använder till sin Xbox 360, och där det är lättare än att ta Baddaren i simskolan att koppla in datorn i TV:n och avnjuta spelen i TV-soffan med handkontroll exakt som man hade gjort till konsol. Fast med sjukt mycket bättre grafik.

Kort sagt, när jag läser vad jag skrev för ett år sedan så håller jag inte helt med den då 33-årige Jonas Mäki. Då hade jag inte den information jag har idag. Casual-spelen växer lavinartat på konsol, och dessutom är det nog tablets som är det givna formatet för den typen av spel när det kommer till datorer snarare än laptops och i synnerhet stationära sådana. Så hardcore-spelen har nog definitivt en framtid till PC och kanske lär det dessutom växa.

De urgamla konsolerna erbjuder helt enkelt inte samma möjligheter som en modern PC gör och om man ändå ska skaffa en ny dator, varför inte lägga någon tusenlapp extra på att få en riktigt bra. Min sambo köpte en vanlig laptop på Elgiganten härom månaden för 6500 kronor. Inget märkvärdigt, men fick ändå en dator som kan köra Witcher 2 bättre än Xbox 360 kommer kunna göra när det släpps 2012. Kort sagt, PC-marknaden växer igen, och framtiden för formatet är ljusare än på länge.

PC-marknaden växer igen #2

Idag bjuder jag på något så osexigt som ett diagram som bloggbild. Här visar Nvidia utvecklingen för intäkter från konsol och PC (där tablets inte ingår).

HQ