Svenska
Blog

Ångvälten Modern Warfare

Skrivet av Jonas den 4 oktober 2011 kl 00:37

Dagens i mitt tyckte absolut roligaste och mest intressanta nyhet var dagens undersökning om höstens mest efterlängtade spel. En undersökning som toppades av Call of Duty: Modern Warfare 3. Något som i sig inte är så överraskande, men att se med vilken kraft denna best dominerar är däremot mäkta imponerande.

Faktum är att nästan en tredjedel av de som Nielsen intervjuat har svarat att Call of Duty: Modern Warfare 3 är deras mest efterlängtade höstspel. Glappet till årets hittills bäst säljande spel, Gears of War 3 är hela 8%, och då ska man veta att Gears of War 3 inte var ute när undersökningen genomfördes. Mellan plats 2 och 8 skiljer 7%, så Modern Warfare 3 är kort sagt så hett som ett spel överhuvudtaget mänskligt möjligt kan vara.

Men kollar man bland de extremt många kommentarerna ser jag oroväckande många som läser en ganska enkel, men intressant, lista lite som Fan påstås läsa bibeln. Att listan är amerikansk är en av de saker som framförs. Något som stämmer. Däremot tror jag inte det stämmer att det skulle påverka listans utformning i den omfattning folk tycks tro.

Visst, Madden NFL 12 och NBA 2K12 hade knappast varit med i Europa, men det hade istället PES 12 och F1 2011 varit. Och FIFA hade förmodligen hoppat upp till Maddens position. Det handlar bara om vilka sporter som råkar vara poplära mer än hur bra spelen faktiskt är. Den stora skillnaden hade antagligen varit att Gears of War 3 halkat betänkligt medan Resistance 3 och Uncharted 3 förmodligen klättrat några placeringar. Mer beroende på vilka konsoler folk har än att det har att göra med spelens kvalitet.

I övrigt då? Där hade det förmodligen varit små förändringar. Mycket små. Så mycket skiljer sig inte listorna åt i USA och Europa. Möjligen att Wii är mer populärt här hos oss så vi fått högre platser på Mario & Sonics nya olympiska eskapader och framför allt Just Dance 3 som är kolossalt stort i Europa. En sak som dock inte skiljer sig åt är populariteten för Call of Duty som är störst även här.

Något folk annars velat framhålla. Vi har haft Black Ops på de svenska topplistorna så sent som för bara någon vecka sedan, medan det knappt ens åkt ut från den brittiska och tyska överhuvudtaget efter att det släpptes. Sedan lanseras teorin om att Battlefield 3 skulle gå bättre här, när Battlefield istället har sin största publik i - just det - USA.

Ytterligare andra är upprörda och menar att det är konstigt att inte Battlefield 3 är mer efterlängtat än Call of Duty: Modern Warfare 3. Jomentjena. I vilken värld då? Oftast är argumentet att Battlefield 3 är bättre. Trots att ingen spelat Modern Warfare 3 och möjligen en bana i betan i fallet Battlefield 3. Man har alltså inte en aning om hur det ligger till när man deklarerar att det ena eller andra är så mycket bättre.

För trots allt är det ju ett faktum att det aldrig funnits en like till ett sådant monster som Call of Duty i spelvärlden. Visst finns det Grand Theft Auto-spel som sålt nästan lika mycket, men då under ett lopp av flera år. Och visst har Nintendo dräpare som sålt det dubbla, men då under loppet av hela generationer (eller till och med decennier) samt dessutom till stor del med hjälp av bundlingar.

Folk gillar Call of Duty-serien, och att i det läget vara överraskad över att intresset för Call of Duty spöar Battlefield både baklänges och framlänges är antingen bara okunnigt eller sanslöst ignorant. Det finns inga tänkbara scenarion där ångvälten Call of Duty: Modern Warfare 3 inte totalt kommer pulverisera allt motstånd i höst, och det gäller Europa såväl som USA (något EA själva medger). Innan man dömer ut det på förhand och hyllar Battlefield 3 kan man väl åtminstone vänta tills åtminstone det ena av dem faktiskt finns ute på marknaden.

Ångvälten Modern Warfare

Vilket ser du mest fram emot av Battlefield 3 och Call of Duty: Modern Warfare 3?

HQ