Svenska
Blog

Grand Theft Auto V alltså...

Skrivet av Jonas den 25 oktober 2011 kl 16:06

Dagens bomb är självfallet nyheten om att Grand Theft Auto V nu utannonserats officiellt av Rockstar som på sin hemsida bara har en enorm Grand Theft Auto V-logo komplett med informationen om att en trailer ska visas om exakt en vecka. Det är naturligtvis enormt stort. Grand Theft Auto IV är ett mästerverk och tillika ett av tidernas absolut bästa spel.

Vad Rockstar lyckas så bra med är ett välskrivet och trovärdigt persongalleri trots att man jobbar med stereotyper. I deras spel serveras en äkta, genuint stenhård värld där bara den starkaste överlever. Rockstar har kommit att stå för väldigt hög kvalitet på sina grejer och det här har lönat sig. Rejält. Grand Theft Auto IV har idag sålt över 22 miljoner, vilket är nästan dubbelt så mycket som Halo 3 och mer än egentligen alla andra actionspel, då självfallet undantaget Call of Duty.

Trots att Call of Duty är en betydligt mer framgångsrik serie där exempelvis fjolårets Black Ops sålt runt 27 miljoner på mindre än ett år, känns ändå Grand Theft Auto-lanseringarna mer intressanta helt enkelt för att det oftast handlar om dels bättre spel, men även händelser som inte sker lika ofta som de årliga Call of Duty-spelen.

Så vad vet vi då? Egentligen inte ett jota, officiellt alltså. Men kollar vi bakom kulisserna kan vi dock hitta ett antal gemensamma nämnare. Åtskilliga skådespelare, till och med halvt namnkunniga sådana som Gilbert Gottfried har bekräftat att de jobbat med röstarbete till spelet. Enligt flera av varandra oberoende källor tycks äventyret vara förlagt till San Andreas igen, och då Vinewood i synnerhet.

Något jag hoppas stämmer. Ett Grand Theft Auto i filmens undre värld där man jobbar som hantlangare för att allt ska se perfekt ut på ytan i filmstjärnornas glittriga liv låter som ett drömupplägg för både ett äventyr och en rejäl dos samhällssatir av det slag Rockstar behärskar så bra. Och när man läser rykten om de personer som sägs ska finnas med i spelet vattnas det i munnen. Jag saxar ur en äldre nyhet (observera att Rush sägs vara kodnamnet för Grand Theft Auto V):

"Så vad vet vi om Rush då? Faktiskt en hel del. Bland annat har agenturen The Agency en rollista där man söker folk till ett spel som uppenbarligen ska utspelas någonstans i Los Angeles-trakten. En slutsats vi kan dra av att det nämns platser som Beverly Hills och Kalifornien som stat, plus att flera i rollistan tycks vara skådespelare.

Något som i sin tur isåfall bekräftar ryktet att nästa Grand Theft Auto ska utspelas i Hollywood, eller förmodligen snarare Vinewood som stället hette i Grand Theft Auto: San Andreas.

Dessutom måste man säga att ett persongaller som innehåller en inavlad hillbilly vid namn Clyde, FBI-agenter, en 47-årig drog-evangelist kallad Eddie, en halvgangster till bilförsäljare kallad Harut Vartanyan samt walesiska yoga-läraren Brother Adam definitivt känns som något hämtat ur Grand Theft Auto V."

Om en vecka kommer första trailern och jag räknar kallt med att bli fullständigt blåst av stolen. Rockstar brukar ha den inverkan nämligen. Jag tror även att man vill släppa spelet relativt snart inpå utannonseringen, och jag gissar på att man i samband med trailern utannonserar ett premiärdatum sent i april eller maj.

Att släppa det under hösten tillsammans med Halo 4 (Xbox 360 är största formatet för Grand Theft Auto och Halo är större till Xbox 360 än Grand Theft Auto) och Call of Duty vore helt onödigt. Det skulle ingen vinna på. Allra minst utgivaren 2K Games som under hösten dessutom ska lansera sitt eget Bioshock Infinite.

En sista spekulering jag tänkte våga mig på är att sia spelformat. Många hoppas på att det ska komma till Playstation 4 och/eller Xbox 720. Medan det mycket väl kan tänkas vara sant om de nu faktiskt släpps nästa år, kommer spelet i grunden vara optimerat för Playstation 3 och Xbox 360.

Orsaken är enkel. Pengar. Det finns noll av nästa generations konsoler ute, och om de säljer extremt bra båda två kan de nå i bästa tänkbara scenario tio miljoner vardera under sitt första år. Att istället sikta på nuvarande konsoler gör att man får en tilltänkt publik som vida överskriver 100 miljoner. Vilket tror ni lockar mest?

Dessutom finns en aspekt till... Nämligen att Rockstar annars skulle utannonsera en ny generation nästa vecka. Alltså precis när julhandeln ska till att börja. Snacka om dödsstöten för konsolförsäljningen denna jul. Där säger både Microsoft och Sony garanterat nej. Grand Theft Auto är stort, men inte så stort att man utannonserar konsoler på det sättet. Det vill Microsoft och Sony göra själva.

Grand Theft Auto V alltså...

Gillar du ryktena om ett Hollywood-inspirerat GTAV? Om inte, var vill du att det ska utspelas? Och borde Rockstar fortsätta på den seriösa vägen som man påbörjade med Grand Theft Auto IV eller gå tillbaka till ett friare sandlådeupplägg?

HQ