Svenska
Blog

Amerikanska listan ute nu

Skrivet av Jonas den 12 november 2011 kl 02:57

Istället för natten mot fredag kom den amerikanska topplistan för oktober natten mot lördag (källa: NPD Funworld), vilket gjorde att vi inte hann få med den som nyhet. Nu sitter jag istället här och kikar igenom siffrorna som visar på en mindre ökning än bedömare hade hoppats på jämfört med oktober 2010, men ändå en ökning. Amerikaner lägger helt enkelt mer pengar på spel, vilket är goda nyheter för alla.

Största överraskningen för månaden är att Batman: Arkham City överträffat alla förväntningar och sålde 1,5 miljoner i enbart i USA under premiärmånaden, vilket räckte till en andraplats. Det betyder även att det överträffade sin föregångare och visar alltså att det är en spelserie som växer. Även Battlefield 3 fick en bra start, men lyckades inte slå förväntningarna. Runt 2 miljoner sålda spel blev facit fördelat på tre format, även om man kan misstänka att det även var åtskilliga som laddade ned spelet från Origin till PC.

Även Rage gick bättre än jag nog hade befarat med 550 000 sålda ex under premiärmånaden, men det är nog ingen orimlig gissning att tro att Bethesda kalkylerat med betydligt mer. Intressant är också att NHL halkar ur med FIFA 12 håller sig kvar. Något som dels naturligtvis säger att spelserien växer i USA, men man får förmoda att det därmed betyder att även sporten är på frammarsch over there. Dark Souls på en 6:e plats visar också att det fortfarande finns en marknad för lite annorlunda spel.

De bäst säljande spelen i oktober
1. Battlefield 3 / Multi / EA
2. Batman: Arkham City / Multi / Warner
3. NBA 2K12 / Multi / 2K Games
4. Rage / Multi / Bethesda
5. Just Dance 3 / Multi / Ubisoft
6. Dark Souls / Multi / Namco
7. Madden NFL 12 / Multi / EA
8. Forza Motorsport 4 / Xbox 360 / Microsoft
9. Gears of War 3 / Xbox 360 / Microsoft
10. FIFA 12 / Multi / EA

På hårdvarufronten fortsätter Microsoft sitt segertåg efter en tillfällig darrning i samband med Sonys prissänkning månaden innan. 393 000 är en ökning med 21% och den bästa oktober konsolen haft. Att sådant händer under det sjätte året är något helt unikt och har aldrig hänt förr. Vid denna tid i en konsols levnad brukar intresset mattas av, inte öka.

Därefter är det jämnare och det blir inte lättare av att Sony inte vill dela med sig av sina siffror (något jag både cyniskt och oftast även korrekt brukar se som ett tecken på att man hamnat efter konkurrensen). Men runt 250 000 har de tre efterföljande enheterna och det står nu klart att Nintendo 3DS hämtat sig efter sin svaga start och antagligen kommer få ett bättre första år än Nintendo DS hade innan den gick vidare och blev tidernas mest framgångsrika spelenhet någonsin.

För Playstation 3 är det tyngre och den backade något jämfört med oktober 2010, något som såklart är anmärkningsvärt med tanke på att man under hösten sänkt priset, släppt Resistance 3, släppt nya Ratchet och har Uncharted 3 runt knuten plus att Battlefield 3 hade ett intensivt samarbete med Sony. 250 000 är dock inga katastrofsiffror men man hade tveklöst räknat med mer.

För Wiins del så tycker jag ändå att det är imponerande att den hänger med med tanke på hur lite spel det kommer till konsolen. Julen är alltid väldigt stark för Nintendos del och 2011 blir nog inget undantag. Dessutom har man ju nya Zelda runt knuten.

Hårdvara:
1. Xbox 360 393 000
2. Nintendo 3DS Drygt 250 000
3. Wii Runt 250 000
4. Playstation 3 240 000 - 250 000
5. Nintendo DS Knappt 180 000

Sammantaget är en uppgång en uppgång och något positivt för branschen. Och november månad har så sinnessjukt stora spel att det borde kunna bli den största i spelhistorien. Det stora loket är naturligtvis Modern Warfare 3, men spel som Uncharted 3, Halo: Combat Evolved Anniversary, Assassin's Creed, Zelda: Skyward Sword och Elder Scrolls V: Skyrim borde alla kunna passera 5 miljoner sålda ex på världsbasis. Räkna kort sagt med två brutalt spännande månader framför oss.

Amerikanska listan ute nu

Två 18-åriga (får vi väl verkligen hoppas) spelare har investerat i ny konsol och Modern Warfare 3.

HQ