Svenska
Blog

Inte klok på nästa generation

Skrivet av Jonas den 20 november 2011 kl 02:26

Nästa generation är ett pussel av sällan skådat slag. På slutet har det börjat komma allt fler samstämmiga rykten från olika källor som tyder på att något faktiskt är i görningen, samt att en del andra riktigt bra källor (som Edge) slår fast att det händer saker. Till det ska läggas att Nintendo redan visat sin nya konsol, att Microsoft slagit fast att Xbox 720 kan komma att släppas tidigare än de omtalade tio åren samt att Sony redovisar ökade kostnader för Playstation 4-utvecklingen (något som tyder på att den kommit väldigt långt).

Kort sagt, det händer saker. Till det kan läggas otaliga läckor som säger att Microsofts namn på nästa Xbox är Loop, att Sony har på gång ett eget Kinect-liknande tillbehör, att Microsoft har på gång en Kinect 2, att Nintendo gått tillbaka till ritbordet med Wii, att konsolerna ska komma mellan november 2012 och våren 2013, kontrakt med de som tillverkar konsolerna har sipprat ut samt mycket annat.

Grejen är att man kan känna igen ett mönster. Nästan som när Playstation 3 Slim, Xbox 360 Slim och PS Vita läckte som ett såll. Ja, eller när japanska dagstidningar tvingade Nintendo att både avslöja Nintendo 3DS och Wii U Det var sannerligen inte mycket som inte stämde i de ryktena. Att bygga en konsol är något som kräver en insats av tusentals personer. Sedan finns ytterligare några tusen personer som städar kontoren där det ritats saker på white boards, vaktmästare som kollar till golvet där sakerna byggs och såklart familjemedlemmar och vänner som nyfiket frågar hur det går med det man jobbar med.

Det går inte att hålla saker hemligt längre. Det är för många inblandade. Och med det sagt så tyder mycket på att vi kan få två nya konsoler nästa år. Nintendo har redan sagt att Wii U kommer 2012, detta trots att man drog tillbaka konsolen från minst två bekräftade visningar under hösten som var efter att aktiekursen stendykt på börsen efter att Wii U fått ett taskigt mottagande och Nintendo 3DS fått en dålig start.

Jag är övertygad om att ryktena som säger att Nintendo fått kritik även av utvecklare är sanna och att man fick samma typ av kalldusch som Sony fick med Playstation 3 vid E3 2006. Man kan inte bara komma dragandes med vad som helst och tro att folk ska köpa. Man trodde varumärket skulle räcka och att man sedan kunde låta konkurrenterna härja fritt. Ken Kutaragi såg inte ens Xbox 360 och Wii som konkurrenter utan deklarerade bara att nästa generation startar när Sony sade så. Den historien kan vi dock och idag börjar Sony komma i form igen och göra det bästa av situationen, men Nintendo verkar märkligt nog ha gått på samma mina som man gjorde under 90-talet när man var störst.

Men Wii U 2012 alltså. Det har man lovat. Samtidigt pekar mycket på att Microsoft vii släppa sin konsol sent 2012. Något som vore logiskt om man inte vill ge Nintendo försprång, men totalt ologiskt om man betänker att 2011 är bästa året hittills för Xbox 360. Ska man döda konsolen när den går som bäst? Jag har bloggat förut om att man ska släppa en ny konsol medan den gamla går bra, och det står jag för, men inte när den som sagt sätter personbästa.

Samtidigt saknas motsvarande rykten om Sony, annat än då att somliga säger sig ha här att Sony vill vara först ut. Något jag kan tänka mig. Att man vill ge Microsoft ett års försprång igen och låta utvecklarna lära sig Xbox 720 ordentligt för att sedan släppa in Playstation 4 sent då en konsol redan har en marknad och föredras av utvecklarna känns... osannolikt.

Sedan är frågan om hur man ska bygga konsolerna? Playstation 3 har mer än 10 gånger så mycket RAM som Playstation 2, och Xbox 360 har drygt åtta gånger så mycket RAM som Xbox. Ryktena som florerar nu snackar om 2 gigabyte RAM. Något som isåfall betyder en ökning med fyra gånger denna generation som trots allt har varit längre än någon annan.

Därmed kan vi lugnt slå fast att vi inte kommer få uppleva samma stora kliv till nästa generation. Att säga att Microsoft och Sony skulle göra en Wii vore att överdriva, men nog tyder det på att man ändå vill göra en billigare konsol man kan tjäna pengar på snabbt. Jag har skrivit det förut och det tål att upprepas; först i slutet av september hade Xbox 360 tjänat ikapp alla kostnader Microsoft tagit på konsolen. Man kommer göra en vinst som i slutändan blir skaplig, men knappast jättelik och tar man med original-Xbox med i beräkningarna kommer man behöva en generation till innan Xbox-projektet blivit annat än en förlustaffär.

För Sony är upplägget liknande. Det finns helt enkelt inget tänkbart scenario där Playstation 3 kommer att vara annat än att vara en förlustaffär. Förlusterna är enorma. Lägg till det Nintendos Wii-lösning där man kullkastat konkurrensen helt med sin billiga konsol som mördat all konkurrens samtidigt som man tjänat grova pengar. Vem tror att Microsoft och Sony inte skulle vilja ha en del av den kakan, räck upp en hand (kom ihåg att de är i branschen för att tjäna pengar och faktiskt inte för att göra dig eller mig glada, för att glädja fanboys eller ens sälja mest)?

Det enda riktiga frågetecknet jag ser framför mig som kan förändra detta är multiformatsspel. Microsoft och Sony torde rimligen vara livrädda att ha den svagaste konsolen. Att få något slags stympade Call of Duty-versioner medan serien är dubbelt så bra till konkurrenten är skräckscenariot från helvetet. Det kan kosta allt. Både Microsoft och Sony vet att de inte är några Nintendo som kan tillverka fem spelserier som säljer mer än 20 miljoner under en och samma generation. De behöver multiformat.

Gott om frågetecken som sagt. Det finns mycket som tyder på att en premiär nästa år är på gång för alla tre konsoltillverkare, men minst lika mycket som tyder på att det kan dröja till 2014. Det finns även massor som tyder på att vi nästa generation kan få tre Wii-inspirerade lösningar med alternativa kontrollsätt och lite enklare prestanda, och samtidigt det som tyder på att åtminstone Microsoft och Sony behöver hästkrafterna.

Jag får verkligen inte ihop det, men såhär sent i konsolernas levnad har förmodligen både Microsoft och Sony styrt över en hel del av utvecklingen till nästa generation samt slagit fast grundbultarna för när Playstation 4 och Xbox 720 ska lanseras. Något som bland annat Epic redan har bekräftat. Planen ligger fast och det ska bli väldigt intressant att se vilken väg man väljer att gå.

Jag har en känsla av att det kommer bli både besvikelser och glädjetjut längs vägen innan vi har ny hårdvara samt en hel del överraskningar. Med det sagt tror jag 2012 kan bli det mest intressanta spelåret på mycket, mycket länge.

Inte klok på nästa generation

Nintendo lyckades återupprätta förtroendet för Nintendo 3DS och jag är helt övertygad om att man kommer lyckas bra med sin tablet-konsol med. Hur stressade är Microsoft och Sony av Nintendos försprång?

HQ