Svenska
Blog

Inte med på PETA-kritiken

Skrivet av Jonas den 24 november 2011 kl 01:43

Nu har diskussionen lugnat sig lite, och jag tänkte begå självmordet (?) att gräva lite i PETA-kampanjen som upprört så många spelare, nämligen den med Mario och tvättbjörnsdräkten. Något som fick spelare över hela Jorden att gå fullständigt i taket. Organisationen kallades för praktiskt taget allting i okvädesväg, vår brevlåda svämmades över och så var det med det.

Något jag tycker är synd. Folk reagerar med reptilhjärnan och hinner inte för en sekund ens tänka efter vad det handlar om. Man känner sig utpekad. Dräkten är inte på riktigt och därför är PETA dumma, för att inte säga korkade. Ingen vill vara utpekad.

Jag tycker tvärtom att det var en utmärkt kampanj och jag är fullständigt övertygad om att man nådde sitt syfte med den, nämligen att få några fler personer på Jorden att via forum och liknande hamna i en diskussion om päls från burdjur, någon kanske dristade sig till att kolla på någon film om mänsklighetens lågvattenmärken där djuret tanuki på löpande band faktiskt flås levande och slängs bort i en köttig hög i väntan på en befriande död och så vidare.

Att göra en päls av tanuki kräver fler än ett djur, så det är ganska många av dessa ganska oförargliga rackare som går dessa osannolikt grymma öden till mötes för att folk inte är villiga att bära ett annat plagg. Om så bara en enda gamer, vilket för övrigt är en grupp man inte når så lätt vanligtvis, antingen själv avstår från päls eller får någon annan att avstå har flera djur i ett nafs besparats. Om man sedan tycker det är bra eller dåligt, eller rent av likgiltigt är upp till var och en.

Men att kasta sig på PETA och säga att de skulle vara korkade är jag inte riktigt med på. Tvärtom skulle jag vilja påstå att de är mediaspecialister och otroligt smarta. De vill naturligtvis provocera, och vet precis vilka knappar det ska tryckas på och man lyckas därmed göra frågan aktuell och belysa den med ganska enkla medel.

Och ofta har det gett resultat, som att PETA lyckades får stopp på australiensisk så kallad mulesin (en till grej att kolla filmer på för alla som vill häpnas över mänsklig grymhet), lyckades få Petco att sluta sälja exotiska/sällsynta djur samt att man fick flera stora snabbmatsrestauranger att införa vegetariska alternativ.

Man kan diskutera metoderna, kanske är mediahoreri fel väg att gå i dina ögon. Då är frågan när ändamålen helgar medlen? PETA har ofta extrema kampanjer, men de är som sagt väldigt medvetna och poängen var garanterat aldrig att få stopp på päls i Mario-spel, utan att aktualisera frågan om riktig päls och i detta fall sådan gjord på just tanuki. Och jag ser både här på Gamereactor, på Neogaf och andra forum att medlemmar som inte varit lika snabba att avfärda allt som trams ändå lyckats posta information om den tragiska och bedrövliga sanningen bakom tanuki-pälsarna.

Och vem vet som sagt, kanske är det någon på Jorden som tack vare kampanjen avstår från att köpa en vinterjacka med pälsdetalj runt huvan, avstyr sin mor från att köpa en pälsrock eller något annat. För min del var det isåfall värt det och all heder åt PETA som på ett så listigt sätt lyckas aktualisera frågan att varenda spelsite på hela nätet under en veckas tid plötsligt skrev om brutalt pälsfarmande.

Inte med på PETA-kritiken

Bilden och minispelet som plötsligt fick gamers att tala om pälsfarmande. Något som var ofantligt korkat och dumt enligt oväntat många läsare.

HQ