Svenska
Blog

En gratis PS4 vid premiären?

Skrivet av Jonas den 23 december 2011 kl 01:29

Länge var det bara Microsoft som hade sin betaltjänst till Xbox Live, men tidigare i år hakade som bekant Sony på med PSN+. Och vill Nintendo ens hamna någonstans i närheten med Wii U måste de också ta betalt. Bra och välfyllda onlinetjänster är nämligen inte gratis, det måste helt enkelt få kosta, och för den som inte vill betala för sig finns som bekant mer än hyggliga gratisvarianter till både Playstation 3 och Xbox 360.

Det som förvånar mig är dock att varken Microsoft eller Sony försökt sälja sina konsoler med samma typ av abonnemang som råder till mobiltelefoner. Om jag skulle tillverka en konsol, skulle jag vara överlycklig om jag kunde få en kund att betala för ens onlinetjänst i 24 månader och därigenom också vara ganska säker på att det kommer att handlas och spenderas pengar på den aktuella konsolen.

För att stimulera ett sådant beteende måste man såklart subventionera konsolen ganska rejält. Varken du eller jag är dumma nog att skriva på om det inte finns något ganska bra att tjäna på det. Något som osökt för tankarna till bland annat mobil och TV-branschen.

Där är det kutym att man får sin mobil av absoluta värstingmodell för en krona, varpå man sedan betalar en höjd avgift under 24 månader och förhoppningsvis snackar i telefon och nyttjar leverantörens tjänster. Ja, eller tecknar sig för två år av högupplöst sport i Canal+ och tack vare det får den finaste digitalboxen med hårddisk, massor av finesser och HD-stöd utan att betala något extra.

Det är en modell som jag absolut tror skulle gå att förena med exempelvis Xbox Live Guld. Att man får Xbox 720 helt gratis och förbinder sig att vara guldkund i två år (kanske med en extra avgift). Sedan erbjuds massor av tjänster man som kund nyttjar, man köper spel och drar in storkovan till konsoltillverkarna. Dessutom brukar ju kompisarna köpa det format man själv har, så framgång föder framgång.

Jag ska villigt erkänna att jag inte har detaljkunskaperna om hur ekonomin bakom denna typ av abonnemang brukar se ut och fungera. Men med tanke på hur populärt det är inom ändå ganska snarlika branscher, känns det som att det här är en lösning som skulle löna sig. Kolla exempelvis på hur Telia ger bort Samsung Galaxy Tab 10.1 för 0 kronor för den som förbinder sig att nyttja deras mobila bredband.

Förmodligen sparar man inga pengar i slutändan ändå som privatperson på dessa dealar, men det viktiga brukar vara att få den riktigt billigt vid premiären. Hur brukar du göra själv? Köper du mobiler för en krona med abonnemang? Skulle du ta chansen att plocka upp en Playstation 4 vid lanseringen utan att betala mot ett långt abonnemang på PSN+? Magkänslan säger mig att det kan tänkas vara på väg, det verkar vara en logisk utveckling, helt enkelt.

En gratis PS4 vid premiären?

Att utan kostnad kunna plocka upp helt nya värsting-smartphones som Googles nya Galaxy Nexus vid premiären är en självklarhet. Då är ändå dessa bra mycket dyrare än konsoler.

HQ