Svenska
Blog

Var ska detta sluta Sony?

Skrivet av Jonas den 2 februari 2012 kl 16:47

Det har verkligen inte varit Sonys generation denna gång. Playstation 3 har sålt hälften så snabbt som sin föregångare och släppt iväg stora delar av casual-publiken till Nintendo och hardcore-fansen till Xbox 360. Än idag har man inte tagit ikapp Microsofts Xbox 360-försprång och nu tar man inte ens ikapp längre utan när vi summerar 2011 har man tvärtom halkat allt längre efter.

Och där man tappar värst är i synnerhet västvärlden. Vilket i klarspråk betyder att man har en rejält mycket mindre del av marknaden för spel som exempelvis Elder Scrolls, Battlefield och Dirt. Det här har gjort att Sony sänkt priset vid flera tillfällen för att komma med i matchen och idag köper man konsolen nästan 75% billigare än vid lanseringen. Närmare 5000 kronor har skalats bort från priset. Detta medan Microsoft skalat bort... en tusenlapp på Xbox 360 under snart sex års tid och trots det alltså drar ifrån.

Tanken svindlar. Man förstår varför en kvartalsrapport som dagens inte är direkt munter. Vid väldigt få tillfällen under generationen har divisionen där Playstation 3 ingår redovisat positiva siffror (något som gäller för Sony som företag med), och det finns inget tänkbart scenario där den i slutändan kommer att ha varit en god affär för Sony, inte ens medräknat faktorer som att den bidrog till att etablera Blu-ray och mindshare.

Och kollar vi framåt så ser det inte bättre ut. PS Vita har fått en risig start i Japan och det saknas helt pressreleaser och liknande om hur mycket förhandsbokningar man har i väst, något som brukar vara ett tecken på att det inte är så förbaskat många. Och hos spelaffärer som Webhallen är den inte ens med på förhandsbokningstoppen medan den på Amazon ligger på en 20:e plats.

Dessutom skruvar Sony i dagens rapport ned förväntningarna för hur många Playstation 3-enheter man kommer att sälja, ett sätt att säga att man inte kommer att nå sina mål. Det är kort sagt inte direkt jätteljust för den japanska före detta giganten som för inte så många år sedan var ett av världens 10 största företag, men idag ligger på plats 73 med en backande tendens.

Doom and gloom, alltså. Med det sagt tror jag inte på långa vägar att allt är kört för Sonys del utan tycker hellre att det är intressant att blicka framåt. Idag är Sir Howard Stringer chef för företaget och har inte lyckats vända skutan, men inom kort tar Kaz Hirai över, mannen som gått via Playstation till att nu alltså ta över hela jäkla Sony. Och jag gillar verkligen Kaz, han känns visionär på ett realistiskt sätt och är oerhört övertygande i det han säger (minus Ridge Racer-fadäsen).

Dessutom... fullständigt ljuvliga PS Vita är ju karlns första egenskapade tingest. En pryl som visar en riktning jag gillar att Sony tar. Det vill säga mindre tekniska menyer, mer fokus på funktioner som ger unika spelupplevelser och en allmän känsla av att skapa produkter som är perfekta för spel.

Att Playstation 4 ska vara som Playstation 3 ser jag som helt uteslutet. Men fortsätter man med samma tänk som med PS Vita kommer det kunna bli hur bra som helst. En konsol som är billigare att tillverka med nyskapande kontrollmetoder som faktiskt tillför något till helheten. Som jag slagit fast tidigare är det de sista hästkrafterna som kostar mycket pengar. Att göra en konsol som är runt 7 gånger starkare än dagens gör man ganska billigt, men vill man öka det till 10 gånger så mer än fördubblas plötsligt kostnaderna. Det gäller att hitta balansen.

Sedan tror jag det är hög tid för Sony att börja ta betalt för PSN. Att bygga riktigt bra onlinetjänster kostar pengar. Sony har Home, man har VidZone och massor av annat. Men allt är gratis och trots det och trots att man sänkt priset så drastiskt och pumpar ut egna spel så vill kunderna hellre ha Wii och Xbox 360. Det måste helt enkelt till något nytt, men jag tvivlar på att det kommer hända den här generationen.

Det är därför det trots allt känns både hoppfullt och spännande att blicka framåt när vi snackar om Sony. Många bedömare och rent av utvecklare har sagt att de inte ens tror att Sony kommer släppa någon ny hårdvara. Något som ändå känns osannolikt utan ett bra försök till. Kolla på Nintendo som var nere i 20 miljoner sålda ex med Gamecube, Playstation 3 ligger på det tredubbla. Visserligen haltar jämförelsen lite eftersom Nintendo ändå gjorde vinst medan Sony gör förlust, men visar ändå tydligt att man har kapaciteten att sälja enormt mycket.

Därför tycker jag också att Playstation 4 är den mest intressanta av de kommande konsolerna. Wii U vet vi redan nog mycket om, Xbox 720 kommer av allt att döma vidareutveckla Kinect och sedan återstår det alltså att se vad Sony tar sig för. Och PS Vita är som sagt en orsak så god som någon att få rejäl mersmak för hur det nya Sony tänker och resonerar.

Var ska detta sluta Sony?

PS Vita är byggd för spel som borde göra varje hardcore-spelare lycklig.

HQ