LIVE
HQ
logo hd live | Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Blog

      Byt namn på Wii U

      Skrivet av Jonas den 5 februari 2012 kl 00:41

      Jag skulle absolut aldrig kalla mig för en kändis, men jag skriver trots allt i Sveriges största och bästa speltidning samt spelsajt. Det är nog för att inte bara vänner och bekanta ska vända sig till mig spel spelfrågor, utan även totala främlingar jag träffar här och var. Det i sig är inte på långa vägar nog för att dra några statistiska slutsatser, men jag vågar ändå påstå att många var förbryllade när Nintendo släppte Nintendo 3DS.

      Vart och vartannat år har Nintendo släppt en ny modell av Nintendo DS som hetat saker som annat DS Lite, DSi och DSi XL. Plötsligt fanns det också en 3DS med likadana spelfodral, snarlik hårdvara och förvillande likt namn. För den som inte är insatt i spelvärlden var det nästan omöjligt att veta att det var en helt ny hårdvara som just släppts och som egentligen innebar samma stora steg som mellan Game Boy Advance och Nintendo DS.

      Följaktligen fick både Gamereactor och jag mycket frågor om just detta. Skulle man köpa en dyrare Nintendo 3DS till sina barn eller räcker det med en Nintendo DS Lite? Jag brukar alltid vilja räkna på vad en spelhårdvara kostar per år. De flesta skulle väl hålla med om att en Playstation 3 är billigare idag än för fyra år sedan, men är den det egentligen?

      Drar man av en tusenlapp per år så hamnar man på dagens pris och köper man en Playstation 3 idag för 2000 så har den kanske två år kvar av nya stora spelpremiärer. Kort sagt så lägger man en tusenlapp per år i snitt på hårdvara när man slår ut det över generationen och de som köpte sin Playstation 3 för 6500 kronor har alltså egentligen inte alls betalat mer när man tänker på hur mycket längre de får njuta av den.

      På samma sätt tänker jag kring Nintendo DS och 3DS. Visst kan man köpa en DS, men redan nu börjar spelhyllorna krympa till formatet medan 3DS tar dess plats. Visst är Nintendo 3DS dyrare, men den kommer å andra sidan få nya spel i 4-5 år till, medan det för Nintendo DS börjar nalkas slutet. Vilken är billigast idag egentligen?

      Men det var inte så lätt att rekommendera för folk, för de förstod verkligen inte att det är två vitt skilda enheter. Det gick knappt att förklara, i synnerhet inte som Nintendo DS-spelen ju fungerar på Nintendo 3DS. Det här riskerar Nintendo att få se en rejäl favorit i repris på med Wii U. Vi snackar återigen en hårdvara som är ganska lik sin föregångare och vars spel ska spelas med Wii-fjärr, utom i de fall då en tablet-kontroll ska användas.

      När Wii U visades fylldes nätet av besvikna kommentarer där till och med garvade spelskribenter hade missuppfattat att det var en helt ny konsol. Väldigt många trodde att det helt enkelt bara var en ny sorts handkontroll. Och om de som jobbar i branschen inte förstår vad det handlar om, hur ska då gemene man kunna göra det?

      Varför ska den som redan har en Wii hemma (närmare 100 miljoner människor) investera i en Wii U om de tror att det är samma hårdvara igen? Det kan bli ett rejält problem. Jag förstår hur Nintendo med bossen Satoru Iwata i spetsen resonerat. Man har just haft en generation med de två mest framgångsrika spelenheterna någonsin inom företaget; Nintendo DS och Wii.

      Naturligtvis vill man bygga vidare på dessa succéer och har därför medvetet valt så lika namn som möjligt. Bara det att vad som verkade vara en bra idé i teorin slog helt slint i praktiken. Nu berodde Nintendo 3DS initiala uteblivna framgångar på fler faktorer än att folk inte förstod (och fortfarande inte gör det i viss mån) att det är en helt ny enhet, men till viss del bidrog det till att minska hypen. Lägg till det att många gamers som ser sig besvikna på Wii som konsol betraktat inte direkt går och drömmer om mer Wii, vilket också minskar varumärkesvärdet.

      Därför gläds jag åt att uppgifterna om att Nintendo självkritiskt snackar om att ändra namnet på Wii U nästa gång den visas, det vill säga på E3 i sommar. Något nytt namn har jag personligen inget förslag på, men några av de bättre förslagen som cirkulerat på diverse spelforum är Nintendo U, Nintendo Go, Nintendo HD och Nintendo 6.

      Min absoluta personliga favorit kommer dock från den Neogaf-användare som tyckte att Nintendo ska fortsätta på retrovågen man startat och ta gamla NES till nåder igen. Då såklart med prefixet New som i New Super Mario Bros, och alltså kalla sin konsol för New NES. Har New Super Mario kunnat vara New i fem år, så kan faktiskt en konsol vara det med. Och det hade verkligen inte gjort ont med en ny NES.

      Byt namn på Wii U

      Skönt namnförslag till Wii U.

      HQ