Svenska
Blog

Det stora språnget

Skrivet av Jonas den 15 februari 2012 kl 02:49

Nej, jag tänker inte befatta mig med varken kommunistpropaganda eller kamrat Maos vansinniga jordbrukspolitik utan tala om något betydligt mer angenämt än irrläror, nämligen grafik. Det är trots allt så att vi sitter med konsoler där skillnaderna mellan varje ny spelgeneration blir allt mindre. Det finns helt enkelt inte så mycket fler möjligheter att trolla fram något nytt som blåser oss av stolarna. För min egen del har lösningen blivit att jag spelar betydligt mer på PC nu än tidigare.

Och när frugan kan köpa en laptop på Elgiganten-rea för 6000 kronor och få en enhet som spelar upp Portal 2 med minst dubbelt så bra grafik och äkta 1080p-upplösning med bättre bilduppdatering samt spela det med handkontroll som om det hade varit en konsol - så är valet även för henne ganska enkelt.

Det blir allt mer PC-spelande helt enkelt, och jag spelar i huvudsak spelen med handkontroll. Och det är trevligt att få den direkt överlägsna detaljrikedomen, de bättre ljuseffekterna, det bättre flytet, den bättre upplösningen, moddarna och mycket annat. Och prestandamässigt är jag inte alls säker på att nästa generation utan vidare kommer att kunna spela upp Battlefield 3 utan vidare. Att man ska få ett spel som ser lika bra ut i 1080p och med ett flyt på absolut lägst 60 bilder per sekund tror jag helt enkelt inte på, och garanterat inte initialt.

Men med det sagt... Även fast PC som plattform befinner sig i nästa generation redan nu (och den som investerat i AMD Radeon HD 7970 förmodligen gott och väl före), så gör inte spelen det i nämnvärd utsträckning. Galet snygga spel som Battlefield 3, Bulletstorm, Crysis 2 och Rage har alla ändå i viss mån varit tvungna att anpassas till konsol.

Man kan inte utforma spel på ett sådant sätt att man måste sabba spelet för att kunna släppa det till konsol. Dåliga spel säljer sällan bra och det finns gott om exempel på hur man försökt konvertera spel som Call of Duty och de senaste delarna i FIFA-serien till Wii och på vägen tappat allt som gör de spelen så bra. Hade PC-spelen varit utformade och baserade på enormt mycket bättre polygonmodeller, extremkrävande scener, tung belysning, vansinnig fysik och liknande så hade konsolspelen blivit rena haverierna och bara en skugga av PC-diton.

Därför tror jag att även PC-spelarna har all anledning att se fram emot nästa generations konsoler, även de som är så rabiata att de hellre säljer sin mormor än tar vid en handkontroll. För när nästa generations konsoler kommer, så kommer även PC-spelen ta det stora språnget och det kommer ges helt andra möjligheter att motionera grafikkortet. Spelen kommer från grunden att vara konstruerade på ett helt annat sätt för en helt generation ny hårdvara, och vinnarna kommer som vanligt att vara vi spelare - och det oavsett val av hårdvara att spela på.

Det stora språnget

Att Playstation 4 och Xbox 720 skulle klara av PC-versionen av Battlefield 3 i 1080p och minst 60 bilder per sekund tvivlar jag starkt på, åtminstone inte tidigt i generationen.

HQ