Svenska
Blog

Nu behövs nya konsoler

Skrivet av Jonas den 9 mars 2012 kl 03:05

Det börjar vara en trend nu, som det heter. Månad efter månad är sämre för konsolbranschen än året dessförinnan. Och inte med så lite marginal heller. Folk börjar faktiskt ha tröttnat på denna generations konsoler som nu har nått över 230 miljoner sammanlagda sålda enheter. Detta att jämföra med förra generationen som inte ens hade nått 200 miljoner på långa vägar när denna tog vid.

Spelbranschen har alltså vuxit och det säljs fortfarande hyggliga mängder hårdvara, men det minskar. Och risken är att folk går vidare. Antingen köper sig en PC eller rent av skaffar en annan hobby. Så därför tycker jag det är dags att slå fast att det behövs nya konsoler. Men när nästa generation börjar är en väl förborgad hemlighet, även om det läcker ut så mycket rykten att det inte är någon hemlighet att det åtminstone är på gång.

Mest troligt är det nästa år det händer, för ännu är dagens konsoler så dyra att de inte kunnat börja locka de verkliga casual-spelarna med låga priser ännu. Kanske sänks Playstation 3 med 500 riksdaler i år och Xbox 360 borde väl rimligen sjunka med minst detsamma.

Nästa generation verkar som bekant bli annorlunda, Wii har visat att det gäller att ha en gimmick, bara det att sådant kostar pengar. Och dyra konsoler går alltid ett dåligt öde till mötes, vilket gör att det ryktas hejvilt om lägre prestanda än det kanske borde vara. Dessutom snackas det om att Valve kanske vill vara med och leka, något de visserligen redan dementerat (vilket några av er påpekade i min förra blogg) men sedan när har en konsoltillverkare erkänt på förhand att de faktiskt har något på gång? Svaret är... aldrig.

Personligen hoppas jag att någon ny försöker slå sig in på marknaden med. 230 miljoner sålda enheter denna generation visar att intresse finns och kan Nintendo 3DS göra braksuccé trots smartphones så borde konsolerna kunna göra samma sak. I synnerhet som konsoltillverkarna blivit ganska bra på att integrera andra tjänster som musik och film. Och i takt med att vi köper datorer som kan mindre och mindre (tiden när vi köpte griskraftiga stationära burkar är över, nu gäller laptops och tablets) borde väl en mediastation som en konsol passa perfekt in i det moderna vardagsrummet.

Den styr all media, inklusive spel och med ett väl utbyggt app-system borde den kunna vara en slags ersättare till datorn. Och med Kinect 2.0 och Sonys omtalade rörelsekänsliga kamera (ingetdera bör blandas ihop med nuvarande Kinect) borde man kunna får perfekt kontroll över skärmen. Och något liknande är precis vad jag tror vi kommer få se.

Jag hoppas fortfarande att Apple vill försöka sig på en konsol, borde passa deras TV-system perfekt och Samsung börjar på bli så mäktiga att en konsol som samarbetar med deras smartphones, TV-apparater, datorer och andra produkter skulle kunna vara lockande. Men huvudsaken är som sagt att vi får nya konsoler, det börjar faktiskt på att behövas, och det säger jag inte bara för att jag vill det utan även för att spelförsäljningen behöver det.

Nu behövs nya konsoler

Att Apple skulle bygga en konsol känns osannolikt, men skulle nog inte vara helt fel för branschen.

HQ