Svenska
Blog

Breiviks baktalade hobby

Skrivet av Jonas den 20 april 2012 kl 13:44

Min kollega Viktor Eriksson skrev igår ett bra blogginlägg i ämnet massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik och hans spelintresse. Jag känner dock att ämnet inte riktigt är uttömt och jag vill gärna komma med mina egna synpunkter på saker, då jag tycker att medias rapportering varit under all kritik.

Det jag stört mig på är tre saker, varav alla handlar om hur spel har hanterats och pikats så fort tillfälle ges utan minsta bakgrundskoll. Den första grejen är World of Warcraft. Ett spel jag faktiskt inte är speciellt förtjust i själv, men jag har spelat min beskärda del, jag vet mycket väl vad det är och framför allt hur det fungerar.

Och det är ett gladlynt fantasyspel med ljuslila strykfula alver som kastar besvärjelser, om möjligt ännu fulare riddjur och gott om charmig humor och roliga varelser. Helt totalt harmlöst och vanligtvis så stränga PEGI tycker att det räcker med en 12-årsgräns på spelet. Alltså lämpligt även för de som inte ens gått ut mellanstadiet.

Vilket inte spelar någon som helst roll för media. Med en frapperande okunskap har det genomgående beskrivits som det hemskaste av spel och bland det våldsammaste man överhuvudtaget kan företa sig. Så sent som idag skriver TT i sin rapportering: "Från sommaren 2006 och ett år framåt ägnade sig Breivik åt det våldsamma spelet World of Warcraft."

Jag begär inte att alla ska kunna allt om alla spel, men vi snackar om de senaste årens förmodligen mest framgångsrika fenomen och bland det största vi överhuvudtaget har i spelvärlden. Så svårt är det inte att kolla upp vad det är för sorts spel och frågan är hur journalistiskt lämpligt det är att uttala sig om saker på det sättet när man rimligen vet med sig att man verkligen inte har någon koll.

Ändå är det här bland det snällaste som skrivits om spelet. Sydsvenskan drämde exempelvis till med (även om man efteråt korrigerat): "Han roade sig med dataspel och var engagerad i online-spelet World of Warcraft, ett spel som han på Utöya kom att omsätta i praktisk handling."

Här förstår jag överhuvudtaget inte ens vad som menas. Köpte han en ny särk i Stormwind, plockade han blommor eller hade han gruppdans med gillet? Men det spelar mindre roll. Som journalist bör man kolla upp allt, utom när det gäller spel tydligen. Ska något svartmålas i media så är det bara att köra på och inte låta sig hindras av trist banala grejer som fakta.

Det andra som stör mig är hur återkommande spelen är i rapporteringen. Det har knappt skrivits en enda artikel om Breivik utan att påpeka att han ju spelade spel. Ibland i flera timmar dessutom, då förstår man ju att det går snett. Bara det att Breivik även gjorde annat. Han gillade till exempel filmen Tillbaka till framtiden (samma åldersmärkning som World of Warcraft för övrigt) utan att någon tycker det förtjänar uppmärksamhet. Han hade böcker hemma om militär strategi, han hängde flitigt på Wikipedia, han lärde sig bygga bomber på nätet och han kollade militära instruktionsfilmer.

Ändå kom ingen norsk butik på tanken att ens för en sekund sluta saluföra sådana böcker, ingen debatt hördes mot Wikipedia och att man med ett knapptryck kan få reda på hur man bygger bomber samt kika på instruktionsfilmer om hur man dödar är det ingen som har problem med, allra minst media. Inte heller det faktum att Breivik var med i en pistolklubb och hade licens på riktiga vapen där han bland annat övade på rörliga mål är något som man rapporterar mer än nödvändigt om, och inte heller har jag hört någon invända mot detta i debattprogram eller radioshower som Ring P1.

Ändå kan man med lite kunskap förmoda att dessa saker troligen haft mer inverkan på hur Breivik lyckades med sitt terrordåd än när han kastade magiska besvärjelser och bytte till sig varor i auktionshusen i World of Warcraft. Och det för mig till den tredje grejen.

Och det är den mest otäcka. Nämligen att Breivik säger sig ha lärt sig använda ett visst sorts sikte i Call of Duty: Modern Warfare. Att en kallblodig galning kunnat nyttja min hobby till att döda någon är direkt förfärligt. Men det hindrar inte media från att förvränga även det ytterligare och göra det betydligt hemskare än det redan är. Bland annat exempelvis genom detta som DN skrev: "Men det var genom att spela Modern warfare/Call of duty som han tränade sig inför det som skulle utföras på Utöya..."

Själv tror jag som sagt att hans träning med riktiga vapen (se ovan) kanske utgjorde en större del av kunskapen. Men spel ska svartmålas och då är alla medel tillåtna. Hur som helst, jag har själv spelat varje Call of Duty och även skjutit med riktiga vapen i USA vid flera tillfällen. Sistnämnda är roligt och jag har hunnit testa otaliga puffror, men jag kan inte påstå att jag för ett enda vapen skulle ha haft nytta av att ha skjutit mig igenom Call of Duty. Inte ens nästan.

Jag tror mig förstå vad Breivik menar när han säger att han lärde sig hur ett visst sikte fungerar, men det handlar ändå om att röra på musen så siktet flyttar sig. Jag har också skjutit på riktigt med sikten i som jag sett i militärspel. Men man ska inte ens för en sekund tro att det förbereder en på verklighetens krutsmällar precis bredvid örat, rekylen, hur man ska trycka in avtryckaren för att behålla målet i sikte, hur andningen ska fungera och så vidare.

Hade man på samma sätt sagt att man lärt sig göra mål i verklighetens La Liga genom att spela FIFA 12 eller köra i raketfart runt Hockenheimring i en Tesla Roadster för att man gjort det i Forza Motorsport 4 hade folk bara fnyst åt en. Men när det är något hemskt som skett så tar man till alla medel för att konservativa och okunniga ska få förfasa sig över den förmodligen minst viktiga komponenten i det otäckaste dådet som hänt i Norden sedan andra världskriget.

Inget får förringa det fruktansvärda Anders Behring Breivik gjort och måtte han låsas bort från samhället för gott medan nyckeln slängs bort. Men snälla, skyll på rätt saker. Det är nämligen av absolut yttersta vikt att se till att något liknande aldrig händer igen, och att söka enkla lösningar som att skylla på World of Warcraft är definitivt inte rätt väg att gå. Tack för ordet.

Breiviks baktalade hobby

Såhär rapporterade GP.se om Breiviks dåd igår på GP.se

HQ