Svenska
Blog

Begagnade begagnatargument

Skrivet av Jonas den 30 april 2012 kl 02:11

Diskussionen har varit hätskt i brevlådan angående debatten om begagnade spel, där många (framför allt konsumenter) vill ha kvar möjligheten att sälja sina spel medan andra (framför allt spelutvecklare) vill ta bort den. En förståelig debatt, vem fasen vill ha sämre villkor frivilligt? Men mitt i den självklarheten finns massor av argument för det ena eller andra, där båda sidor gör goda poänger, men det är lätt att missa det faktum att det inte alltid är så enkelt som många spelare gärna vill tro.

Därför har jag nu försökt att helt opartiskt ta sönder några av de argument som ofta hörs i debatten och som många använder som slagträ. Argument som är rena luftslotten och som egentligen bara visar att man inte har en susning om vad man talar om, mer än då naturligtvis det enkla faktum att man vill kunna köpa och sälja begagnade spel.

• Det har alltid funnits begagnade spel, ungefär som att det blivit ett problem först nu, man fattar ju att de bara ljuger! - Den här är vanlig. Och helt vansinnig. Ja, det har alltid funnits begagnade spel. Bara det att de flesta spel till exempelvis NES eller Mega Drive hade utvecklingsteam som bestod av 2-10 personer. Sålde spelen sedan 100 000 så var man hemma med en rejäl vinst. Kolla däremot eftertexterna på moderna spel för att se hur många som är inblandade i utvecklingen.

Kolla även hur många som jobbat på PR-biten för att marknadsföra det samt hur snabbt spelet översatts och lokaliserats (en procedur som tidigare kunde ta minst ett år). Ta gärna även rätt på vad man betalat för diverse grafikmotorer och andra tekniska lösningar samt vad själva utvecklingen kostat med resor och liknande för att exempelvis dokumentera städer som ska vara med i spelet. Vips har du sådana svindlande siffror att många spel direkt kräver mångmiljonförsäljning för att det ens ska täcka utgifterna.

Det har helt enkelt blivit betydligt svårare att tjäna pengar på spel jämfört med tidigare när branschen bara växte i expressfart och för många titlar går med förlust. Därför får vi vackert acceptera att bara för att något inte varit ett problem tidigare, så är det inte samma sak nu, tiderna och förutsättningarna har helt enkelt ändrats.

• En Blu-ray kostar bara 299 kronor, och film är dyrare att göra än spel och därför borde priserna snarast sänkas istället för att villkoren ska försämras! - Också ett vanligt argument. Och helt uppåt väggarna. Ja, blockbuster-film är dyrt att göra. Inte nödvändigtvis dyrare än de största spelen (och framför allt tar det inte ens nästan lika lång tid), men jämförelsen med film är helt skev. Film går på bio och drar in pengar, film hyrs ut och drar in pengar, film går på TV och drar in pengar samt att det dessutom finns stor merchandice-försäljning och licensiering som när filmerna visas på flyg och tåg.

Och då har jag inte ens nämnt att de går att köpa på Blu-ray. En film varar dessutom i snitt någonstans runt 2 timmar, och oavsett om man köper filmen eller går på bio för att se den, är kostnaden per minut generellt sett betydligt mycket högre än för spel som faktiskt är ett förhållandevis billigt nöje.

Man måste alltid ha klart för sig att konsolbranschen idag går ganska knackigt innan man börjar diskutera lägre priser. Visst kan spel bli billigare, men då måste får man vackert acceptera att något annat måste ge vika. Då kanske Bioshock: Infinite måste delas upp i flera spel för att slutsumman ska motsvara kostnaderna plus ge vinst eller att nästa Elder Scrolls får en mindre värld med färre personer för att hålla nere kostnaderna samt att det släpps mer DLC till det för en komplett upplevelse.

• Att sälja begagnat verkar ju inte skada bilbranschen direkt! - Det behöver inte vara bilbranschen, men den dras ofta fram av någon anledning trots att det egentligen inte finns en likhet. Där spel är en bunt ettor och nollor som kan säljas på kassett, skiva eller för nedladdning är bilen ett fysiskt föremål som kräver konstant underhåll. Ofta säljs bilarna begagnat av bilmärkena själva så man kan handla en begagnad Ford Focus av Ford själva.

Därmed tjänar de själva pengar på att åter sälja bilar de en gång redan sålt. Sedan ska de dessutom servas för all framtid, och många väljer märkesverkstaden. Så sent som för två månader sedan rullade jag in min egen Ford Focus för en service och gav Ford 2000 kronor på en idag 13 år gammal bil. Samma sak när bilen går sönder och man också kör till verkstaden för att låta dem göra en hacka till. Jag kan inte säga mer än att man visst får vilja sälja spel begagnat, men ska man ta argumentet på allvar, så tänk över det innan. Parallellen med bilbranschen är helt uppåt väggarna och det är den även om man försöker jämföra med böcker, musik eller Ikea-möbler.

• Jag måste få göra vad jag vill med mina grejer! - De som skriver detta antyder att det skulle vara på väg något som är olagligt. Vilket det absolut inte är. Bygger Microsoft och/eller Sony in det omtalade skyddet mot begagnade spel får man helt enkelt välja om man vill köpa konsolen eller ej. Ingen tvingar en att köpa och har man köpt ett spel till konsolen i fråga så har man också accepterat dealen. Såhär har det varit för PC-spelare i åratal. Man behöver inte tycka att det är bra, men man har ett val och inget olagligt håller på att hända.

• Försvinner möjligheten att sälja begagnat så tänker jag inte köpa nästa generations konsoler! - Förmodligen det argument konsoltillverkarna bryr sig minst om av alla. Det är inte ens ett argument och hörs dagligen på forum. Ofta i meningar med innebörd som "Ja, jag kommer då aldrig köpa något mer Call of Duty" eller "Jag bojkottar Nintendos barnhårdvara". Vill man spetsa till det lite extra kan man till och med skriva att alla man känner gör på samma sätt. Bara det att det hittills saknas bevis för att ett enda ynka spel eller hårdvara någonsin ens påverkats en millimeter av dessa så kallade bojkotter.

• Om allt blir nedladdningsbart för att stoppa begagnat kommer samlarutgåvor att försvinna! - Ett argument jag inte riktigt förstår. Redan idag säljs samlarutgåvor som inte innehåller spelet ifråga. Det har gått att köpa både PSP Go- och PC-spel utan något spel i, men som ändå finns med tjusig låda i butik och allt extra lullull. Speltillverkarna tjänar massor på dessa samlarutgåvor och vill självfallet inte att de ska försvinna, därför lär de fortsätta säljas som nu och kanske med ännu mera lullull än tidigare. Bara det att det inte finns något spel på skiva i, utan en kod som låter en ladda hem titeln ifråga.

Begagnade begagnatargument

Brukar du köpa begagnade spel och vad tycker du om att möjligheterna att köpa begagnat eventuellt försvinner i nästa generation?

HQ