Svenska
Blog

Lite PS Vita-förundrad

Skrivet av Jonas den 30 maj 2012 kl 02:07

I skrivande stund är det en vecka och en timme kvar tills Sony ska dra igång sin E3-presskonferens. Medan jag är helt övertygad om att det kommer bjussas på fler bra spel än någon normalstor plånbok rimligen kan hantera, är jag lite oroad över vad de ska ta sig för med min favoritenhet på den bärbara himmelen just nu - PS Vita.

Jag begriper helt enkelt inte riktigt Sonys strategi. Till PSP provade de varianten med att släppa nedkonverteringar av stationära spel och lansera sidohistorier till större spelserier. Det slog som bekant inte så väl ut som Sony hade hoppats, men nu gör man exakt samma sak en gång till. Nästan allt till PS vita av de större spelen är sådant som redan finns till Playstation 3.

Och inte nog med det, man låter inte ens sina bra team göra dem. Istället för att låta Naughty Dog snickra ihop Uncharted 4 så låter man studion Bend göra sidospåret Uncharted: Golden Abyss. Inte alls dåligt, men inte någon direkt omedelbar klassiker heller. Och istället för att låta Insomniac göra ett Resistance 4 så får Nihilistic Software göra en snudd på dålig sidohistoria.

För att fortsätta resonemanget så får United Front Games som skapade Modnation Racers uppdraget att skapa lovande Little Big Planet Karting till Playstation 3, detta medan man istället sätter SCE San Diego på att göra Modnation Racers: Road Trip till PS Vita och hoppas att det ska få enheterna att flyga ur hyllorna.

Tänk om Nintendo hade gjort på samma sätt, tänk om man hade outsourcat Kid Icarus: Uprising till en anonym hobbystudio som gjort ett sämre spel medan Den Riktiga Uppföljaren hade kommit till Wii? Nintendo behandlar istället Nintendo 3DS som ett eget format som förtjänar det bästa. Inga ordinarie Pokémon-spel till de stationära formaten, exklusiva Mario-serier, en riktig uppföljare till Luigi's Mansion och så vidare.

Samtidigt tror Sony att spel som inte lyckas få folk att skaffa Playstation 3 istället ska få folk att köpa PS Vita om de låter sämre utvecklare göra dem. Den logiken går för mig inte riktigt ihop. Därför hoppas jag att vi under E3 slipper se ett Killzone-sidospår av en okänd utvecklare, ett Gran Turismo-sidospår där gräddan av Polyphony Digital inte varit inblandade, ett God of War-sidospår från en ny utvecklare och ett Infamous-sidospår från en studio jag tidigare knappt hört talas om.

Sony skulle kort sagt behöva begripa att om de behandlar sin ljuvliga lilla tingest som en andrahandskonsol så kommer även konsumenterna göra det. Det är faktiskt inte svårare än så.

Lite PS Vita-förundrad

Ge mig det riktiga Killzone 4 exklusivt till PS Vita, inget menlöst sidospår. Tack på förhand!

HQ