Svenska
Blog

Microsoft köper Activision?

Skrivet av Jonas den 11 juli 2012 kl 14:44

Dagens tyngsta rykte är tveklöst att mycket väl ansedda Reuters säger att Microsoft är intresserade av att köpa Activision. En affär som skulle sakna motsvarighet i spelvärlden då konsoltillverkare sällan vill äga denna typ av bjässar.

Det skulle såklart vara ett alldeles fruktansvärt vapen gentemot främst Sony, men även Nintendo om Microsoft slog till. De tre mest sålda spelen till Playstation 3 är alla just Call of Duty-titlar och tar man bort serien ur ekvationen har Sonys konsol tappat så enormt mycket attraktionskraft att det knappt ens är mätbart. Det skulle även lyfta Xbox 360-försäljningen något alldeles våldsamt, för att inte tala om vad ett exklusivt Skylanders skulle innebära för casual-försäljningen.

Börjar man sedan lägga till Blizzard så ser man hur tungt detta skulle vara. Microsoft skulle plötsligt ha ensamrätt på Diablo, deras kommande onlinerollspel och så vidare. De skulle också ha möjlighet att be Blizzard göra konsolspel som exempelvis Starcraft: Ghost för att boosta Xbox 360-försäljningen. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det praktiskt taget skulle vara kört för Sony i nästa generation om köpet blir av, att Playstation 4 på allvar skulle bli den sista Playstation-konsolen.

Möjligen att Nintendo skulle kunna klara sig hyggligt ändå eftersom de aldrig haft Call of Duty-publiken och har sina egna ohyggligt starka varumärken. Men det handlar inte bara om Sony och Nintendo. Apple blir allt starkare på hemdatormarknaden, och Blizzard är ett av få märken som supportar Mac på allvar när det kommer till spel. Genom att göra Blizzards spel Windows-exklusiva stärker Microsoft sina positioner även där.

Lägger man sedan till att Activision Blizzards spel skulle kunna säljas via Games for Windows (som görs om helt i och med Windows 8) så får Microsoft plötsligt in en rejäl fot på nedladdningsmarknaden med i kampen mot bland annat Origin och Steam.

Så det är bara att slå till alltså, det verkar inte finnas några hakar? Jodå, det finns det. En stor jäkla hake till och med. Prislappen lär nämligen ligga på modiga 70 miljarder riksdaler. Och precis som alla andra företag är inte Microsoft i branschen för att vinna några konsolkrig eller för att göra fanboys glada - utan för att tjäna pengar.

Det antal år som skulle krävas innan man tjänat igen denna makabra summa är nästan oöverblickbart. Dessutom tappar ju alla serier lite i värde av att bli exklusiva. Idag säljer varje nytt Call of Duty över 20 miljoner ex på bara ett år, men de summorna kommer man inte nå till ett format. Därmed sänks värdet på det Microsoft köper utan att de egentligen behöver göra något alls. En otäck sits.

Så för att summera tror jag inte att den här affären kommer bli av. Enda chansen/risken att Microsoft köper är om ingen annan vill köpa och de får skambuda till sig företaget. För några 70 miljarder vill Microsoft garanterat inte betala. Visst skulle det förvandla framför allt Sony till en stor förlorare, men den som isåfall tog största förlusten vore Microsoft själva.

Microsoft köper Activision?

Stort, mäktigt och alldeles för svindyrt.

HQ