Svenska
Blog

Dark Knight Rises avklarad

Skrivet av Jonas den 29 juli 2012 kl 23:48

Så har även jag sett Dark Knight Rises, och lämnade salongen ganska nöjd. Jag har varit Batman-fan så länge jag kan minnas och har en gedigen samling serier med den gamla fladdermusklädde hjälten.

Både från den blåklädda tiden innan superhjälteserierna moderniserades andra halvan av 80-talet, samt den svartklädda som senare ledde fram till den första Batman-filmen av Tim Burton. Och sägas ska direkt, den är för mig fortfarande ohotad som favoritfilm med Batman.

Så häng med nu om du vill läsa mitt praktiskt taget spoiler-fria omdöme.

Det stora problemet med Nolans filmer för mig är hur han nästan fullständigt missat designen på allt som rör Batman. Batman känns mer som en leksaksactionfigur än som mörkrets riddare med bilar som ser ut som Transformers, motorcyklar som ser ut som Transformers och... ja, jag tänker inte spoila nöjet, men det blir mer Transformers i Dark Knight Rises.

Och det blir heller inte bättre av att den sista halvtimmen i Dark Knight Rises mer än någonsin känns som att jag kollar på Transformers. Det finns ingen känsla, ingen finess och alla trick den Batman jag föredrar och gillar brukar använda lyser med sin frånvaro. Dessutom är allt så otroligt förutsägbart, på slutet kunde man verkligen bocka av allt utan några som helst överraskningar.

Med det sagt så är jag absolut inte missnöjd. Tvärtom tycker jag det här är den bästa av Nolans filmer. Bane är en fantastisk skurk och underbart gestaltad, och även om jag inte gillar tanken på Catwoman i mina Batman-filmer så är Anne Hathaway grym. Likaså gör Michael Caine en underbar insats som Alfred, och jag tycker Christian Bale är en bra Batman (även om hans dräkt bara blir allt fulare och leksaksliknande för varje ny film).

Här finns även flera bra actionscener och jag gillar Banes planer som för en gångs skull känns genomtänkta och inte bara doftar ondska. Pluspoäng även för många roliga scener med Bruce Wayne.

Därför lämnar jag ändå salongen och skulle sätta betyget 7 av 10. Bäst i Nolans trilogi men tyvärr inget mästerverk den här gången heller.

Dark Knight Rises avklarad

Selina Kyle provåker Batmans skämsfula båge som mest troligt designats av Michael Bays Transformers-team.

HQ