Svenska
Blog

Riktigt svagt av Sony

Skrivet av Jonas den 2 augusti 2012 kl 12:20

För att göra en lång historia kort har Sony återigen lämnat en katastrofrapport. Marknaden hade räknat med att rörelseresultatet skulle hamna på runt 17,6 miljarder yen för andra kvartalet i år, den faktiskta siffran visade sig ligga på 6,3 miljarder Yen. Förlusterna för Sony fortsätter alltså och speldivisionen bidrar återigen till det efter en period av åtminstone små vinster.

Och det börjar på ha gått så långt att jag nu måste se mig fullständigt övertygad om att det här kommer sätta sina spår i nästa Sony-konsol. Något som i sig inte behöver vara något negativt, det var vad Nintendo gjorde med Wii när man istället gick från sist till först, medan Sony gjorde den omvända resan.

När Sony släppte PS Vita trodde jag nog trots allt att Sony skulle köra sitt race med hög prestanda och tjusig design, men efter att ha läst dagens rapport från Sony så är jag inte längre övertygad.

Från och med nu vill Sony inte ens tala om för sina aktieägare hur mycket PS Vita har sålt. Istället slår man ihop siffran med PSP. Och med Playstation 3 gör man samma sak och buntar ihop den med Playstation 2. Något som man hoppas ska få siffrorna att se lite större ut.

Det här går inte en generation till. Hittills har spelen klarat sig fint från nedskärningar, men varken Sony eller Sonys ägare har som främsta mål att glädja spelare världen över, utan att göra en anständig vinst. Efter alla förluster kommer man att vara tvungen att prova något nytt.

Hur återstår såklart att se. Nintendo startar den nya generationen redan i år och det betyder sannolikt att Microsoft och Sony måste vara snabbt ute med ny hårdvara. Under 2013 tror jag de båda släpper sina nya konsoler med nya galopperande förluster som resultat.

Men medan Xbox 360 har gått med vinst ända sedan Halo 3 släpptes hösten 2007 och sedan ett år tillbaka dessutom har tagit ikapp alla utgifter ser läget radikalt annorlunda ut för Sony. Playstation 3 har bara kostat, få köper hårdvaran och Sonys spel och i slutändan har konsolen varit en förlustmakare av guds nåde.

En hel generation till av samma dåliga affärer tror jag helt enkelt inte är möjlig. Playstation 4 kommer att släppas, det behöver vi inte oroa oss för, men att det skulle bli en prestandabest med extra allt där man försöker göra Playstation 3/PS Vita-grejen en gång till tror jag inte på längre.

Tvärtom tror jag Sony nu hellre vill konkurrera med pris och funktioner snarare än hästkrafter. Och det gick som bekant för Nintendo, så det kan definitivt även fungera för Sony.

Riktigt svagt av Sony


En graf som visar inkomsterna för Nintendo och Sony under en längre period. Klicka på bilden för större version.

HQ