Svenska
Blog

Uppföljarna jag vill ha #2

Skrivet av Jonas den 7 augusti 2012 kl 01:31

Det är drygt två år sedan jag sist skrev en önskelista på uppföljare jag skulle vilja se. Nu känner jag mig sugen på att göra det igen. När jag läser den gamla listan ser jag att en önskan faktiskt blivit uppfylld, nämligen Mario Party 9 medan resten lyser med sin frånvaro. Det tänker jag tolka som att vi faktiskt aldrig kommer att få se röken av dessa spel, och med det sagt, här är fem till spel som borde få uppföljare men som aldrig lär få det.

5. Halo Wars (Xbox 360) - Microsoft skickade ut drivor av PR som förklarade huröverlägset bäst Halo Wars sålt. Det nådde en bra bit över 2 miljoner och med bundlingar och liknande snackar vi säkert om närmare 3. Rena mirakelsiffrorna för strategispel till konsol. Ja, eller strategi överhuvudtaget. Men någon uppföljare har det inte blivit och utvecklaren Ensemble Studios lades ned kort efter premiären. Därför lär Halo Wars, trots sin briljans och popularitet, vara det första och enda spelet i en väldigt kortlivad serie.

4. Viking: Battle For Asgard (PS3/Xbox 360) - Spel med blodtörstiga vikingar, rasande asagudar, flätade skägg, feta drakar och episka strider kan vi väl knappast få för många av. Det tyckte inte heller Creative Assembly som gjorde Viking: Battle For Asgard, ett spel i samma anda som Fable fast faktiskt ännu bättre och framför allt direkt stenhårt. Men... någon uppföljare tycks det inte bli, så vi får förmoda att det inte var någon kommersiell hit och därmed har vi sannolikt sett det sista av denna ljuvliga titel.

3. Another Code R: A Journey into Lost Memories (Wii) - Va, detta fick ju en femma? Japp, men ettan var desto bättre och det var sannerligen inte det tekniska som var problemet. Tvärtom visade sig Wii-moten vara ett överlägset verktyg vid äventyrsspel och Another Code-världen är som gjord för fler mystiska äventyr. Men eftersom det - som vanligt - inte sålde något vidare så har vi förmodligen sett det sista av Ashley någonsin. Om nu inte Nintendo mot all förmodan skulle peta ner henne i nästa Smash Bros förstås, men det vore ändå inte riktigt samma sak.

2. Ghostbusters (PS3/Xbox 360) - Att återigen få uppleva Bill Murray spela Peter Venkman var såklart inget annat än ljuvligt och att höra hur han stod och handlade kaffe medan Marshmallow Man höll på att stampa sönder Manhattan fick mig att brista ut i gapskratt. Men tyvärr verkar detta vara sista gången vi någonsin får uppleva det. Murray tycks inte vara med i nästa Ghostbusters-film och något fler Ghostbusters-spel lär det heller inte bli, möjligen annat än en skräpig filmlicenstitel i samband med en eventuell tredje film. Grymt trist, för Ghostbusters var ett toppspel på alla vis.

1. Blue Dragon (Xbox 360) - Det har blivit en hel del Final Fantasy för mig den senaste tiden, inte minst tack vare Theatrhythm Final Fantasy och en kommande mastodontartikel om serien. Något som fått mig att inse att jag saknar det som jag tycker är äkta Final Fantasy. Sist jag fick det var i del IX. Men det finns faktiskt ett spel efter det som låtit mig uppleva något liknande i HD-upplösning, nämligen Blue Dragon.

Denna ljuvliga rollspelspärla erbjöd rent vidunderlig musik från Nobuo Uematsu, charmig design av Akira Toriyama och den ljuva känslan för detaljer som man bara får av Final Fantasy-seriens skapare - Hironobu Sakaguchi. Trots att spelet blev en succé i Japan valde Microsoft att dra ur pluggen efter en del, och sedan dess har vi bara skymtat serien i billiga bärbara utgåvor. Mistwalker äger rättigheterna men tycks vara helt ointresserade av att göra något av serien igen, så det är förmodligen bara att glömma att någonsin få se serien igen.

Uppföljarna jag vill ha #2

Att vi aldrig fick mer Blue Dragon är inget annat än en tragedi. Snälla något utgivare, plocka upp licensen och satsa på nytt.

HQ